Neem de verkwisting in de gezondheidssector serieus
De groeinorm in de gezondheidssector wild mutileren is niet nodig. Het volstaat om hem weloverwogen in te krimpen. Begin deze maand berichtte De Specialist dat bijna vier op de tien specialisten zeggen dat de ziekenhuisdirecties hen al te vaak aanzetten om prestaties te leveren die medisch niet noodzakelijk zijn.
Een verspilling die kan tellen en die wijst op twee problemen. Een op zijn zachtst gezegd twijfelachtig financieringssysteem van onze ziekenhuizen en een bescha-mende laksheid bij de beleidsverantwoordelijken. Dergelijke praktijken zijn al veel langer bekend, maar werden steevast met de mantel der liefde bedekt.
Er zijn trouwens nog heel wat meer laakbare praktijken in ziekenhuizen. Enkele daarvan werden aangekaart toen Trends in november de Vlaming Paul Vincke, de topman van het Europese Netwerk tegen Fraude en Corruptie in de Gezondheidszorg, opvoerde als klokkenluider voor de vele onfrisse praktijken in de gezondheidssector.
Ziekenhuizen zijn natuurlijk bij lange na niet de enige die boter op het hoofd hebben. Vincke becijferde dat jaarlijks miljarden euro’s verloren gaan aan al dan niet bewust misbruik in de sector. Zijn rekensommetje werd vreemd genoeg en plein public op hoongelach onthaald door de minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx. Redelijk verbijsterend om te moeten vaststellen dat een minister een open doelkans doelbewust de nek omwrong en de bal liever keihard de tribunes instampte. Elke voetbalspeler zou zich meteen de banbliksems van de ploegmaats op de hals halen, maar Onkelinx dribbelde rustig rond de hete brij.
Laat De Huisarts net de voorbije weken de resultaten publiceren van een rondvraag bij een aantal opiniemakers in de medische sector. Onkelinx kreeg van hen de toch wel magere score van 5,4 op 10. De lezers van het blad, de artsen zelf, gaven de minister slechts 4,2 op 10. Het toont op zijn zachtst gezegd aan dat Onkelinx, die bepaald niet opgezet was met de uitslag, de voorbije drie jaar wel vaker kansen heeft laten liggen om meer te scoren en een efficiënter beleid te voeren.
Dit alles valt samen met een snel gegroeide consensus onder politieke partijen dat de groeinorm van 4,5 procent voor de uitgaven in de ziekteverzekering niet langer houdbaar is. Halleluja. Tien maanden geleden al bleek uit een rondetafelgesprek van Trends met tenoren uit de gezondheidszorg dat het verzet tegen de 4,5 procent was toegenomen.
De federale verkiezingen van 13 juni vormen het ideale moment voor een warme oproep aan Onkelinx zelf, of haar opvolger, om eindelijk eens de vele signalen van verkwisting in de sector au sérieux te nemen. Toegegeven, de gezondheidszorg is een verduiveld ingewikkelde sector. Maar wie verkwistingen zoekt, die vindt.
Door Bert Lauwers
Ziekenhuizen zijn natuurlijk niet de enige met boter op het hoofd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier