NBB OF WSJ?

On-Europees jaarverslag.

Gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank van België (NBB) presenteerde enkele weken geleden het jaarverslag van de NBB. Tot voor kort was dit aspect van het economische beleid nog een nationaal prerogatief, maar sinds begin 1999 zijn jaarverslagen van de Europese centrale banken een exclusief Europese materie. Het rapport van de NBB is traditioneel de aanzet tot reflectie over het monetaire beleid.

Emiel Van Broekhoven, zelf gespecialiseerd in onder meer financiële economie, is bepaald niet onder de indruk van het jaarverslag als weerslag van de monetaire politiek: “De Economische en Monetaire Unie en de euro hebben het Europese landschap grondig en naar alle waarschijnlijkheid duurzaam gewijzigd. Ook ik heb nog te vaak een nationale reflex. Hoe redeneren de mensen en de instellingen die, zonder dat wij daar echt vat op hebben, beslissingen nemen die de Belgische economie beïnvloeden? Wil ik dat te weten komen, dan lees ik beter de Wall Street Journal(WSJ) dan Quadens jaarverslag. Ik geef een voorbeeld. Het grootste gevaar voor verdere renteverhogingen komt uit landen als Italië en Spanje. De discussie zou zich dus daarop moeten toespitsen.”

De Antwerpse econoom toont zich ook erg verbaasd over de normen die Quaden hanteert voor de inflatie. “De gezondheidsindex naar voren schuiven als referentiepunt voor de inflatie is gewoon niet ernstig. Zowel de zakenman als de man in de straat beseft goed genoeg dat de gezondheidsindex een lachertje is als je de echte kosten van het levensonderhoud wil bepalen,” aldus Van Broekhoven.

Gouverneur Guy Quaden pleitte ook voor het aanwenden van budgettaire meevallers om het begrotingstekort verder terug te dringen. Van Broekhoven heeft een beter idee. “Mede door de manier waarop de overheid de voorbije jaren de publieke financiën heeft gesaneerd, is het investeringsklimaat er behoorlijk op achteruitgegaan in België. Budgettaire meevallers kunnen we veel beter gebruiken om dáár iets aan te doen. Een land als België heeft veel investeringen nodig om als volwaardige partner mee te draaien in de nieuwe economie. Nu vloeit het kapitaal gewoon weg. Europese en Belgische beleggers en investeerders steken massaal hun centen in Amerikaanse bedrijven, die op die manier de middelen verwerven om ondernemingen hier over te nemen. Niemand die zich daar vragen bij stelt.”

Johan Van Overtveldt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content