Naweeën van staatsbon drukken de winst van Argenta: rentekosten verdubbelen

Argenta-filiaal | Foto: Belga © Belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Argenta boekte in de eerste helft van het jaar 160 miljoen euro nettowinst, een daling met 10 procent in vergelijking met een jaar eerder. De winstdaling is vooral toe te schrijven aan de fors gestegen rentekosten, die Argenta aan zijn klanten betaalt als vergoeding op spaarproducten.

Argenta Groep (bank en verzekeringen) maakte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 160 miljoen eur. Dat is 10 procent minder dan de 178 miljoen euro in de eerste helft van 2023. Daardoor zakt het rendement op eigen vermogen van 10,6 tot 8,7 procent.

De winstdaling is grotendeels toe te schrijven aan de inspanningen die Argenta deed om het geld van zijn klanten in de bank te houden. Argenta koos er in september vorig jaar voor de fiscaalvriendelijke staatsbon niet aan te bieden aan zijn klanten. Zij konden wel inschrijven op een termijnrekening die netto dezelfde opbrengst garandeerde. Dat leidde tot een belangrijke verschuiving van geld van zicht- en spaarrekeningen naar termijnrekeningen.

Hogere vergoeding op termijnrekeningen

De hogere vergoeding op getrouwheids- en termijnrekeningen kost de bank geld, blijkt uit de halfjaarresultaten. De rentelasten – wat de bank als vergoeding voor het spaargeld betaalt – verdubbelden tot 450 miljoen euro. In de eerste helft van 2023 bedroegen die nog amper 213 miljoen euro. Daardoor daalden de netto rente-inkomsten van Argenta Spaarbank van 387 miljoen tot 337 miljoen euro (-13%). De netto rentemarge zakte van 1,45 tot 1,23 procent.

In een persbericht wijst Argenta erop dat de verhoogde vraag naar termijn- en getrouwheidsrekeningen haar een groter marktaandeel opleverde. De klantendeposito’s groeiden tot meer dan 43 miljard euro, en de totale gelden onder beheer namen met 2,7 miljard euro toe tot 63 miljard euro. De bank kan tevens bogen op uitstekende solvabiliteit- en liquiditeitsratio’s.

Geen eenmalige stunts

Argenta plant dan ook geen nieuwe commerciële acties om een gooi te doen naar de staatsbonmiljarden die begin september vrijkomen. “Wij zitten in een andere positie dan de andere banken”, legt woordvoerster Tiziane Rizzo uit. “Argenta heeft vorig jaar geen geld zien wegvloeien, de deposito’s zijn integendeel aangegroeid. Bovendien houden wij vast aan onze strategie om er op lange termijn te zijn voor de klant. Argenta is niet de bank van eenmalige stunts. Wij blijven een klantgerichte koers varen, waarbij we inzetten op eenvoud en nabijheid, en we gaan op dat elan verder.”

De Antwerpse spaarbank lanceerde enkele weken geleden een termijnrekening op achttien maanden die een aantrekkelijke rentevergoeding van 3,10 procent bruto (2,17% netto) biedt. Daarmee klopt Argenta zelfs ING Bank, dat met zijn stuntrentes vooral inzet op de korte termijn (termijnrekeningen op zes tot twaalf maanden). Volgens Rizzo is er voor die termijnrekening op anderhalf jaar grote interesse in het netwerk van de bank.

Lees ook:

Partner Content