Natuurlijk

Het Groothertogdom Luxemburg is een paradijs op aarde. Behalve rokers en tankende automobilisten komen ook natuurliefhebbers hier aan hun trekken. En de btw-voet van 7% maakt van wandelschoenen een interessante optie. Deze dagen moet u de neus maar eens in de lucht steken: tot zondag nemen een 120-tal veelkleurige heteluchtballons deel aan het twaalfde Europees Kampioenschap.

In aanwezigheid van de beroemde Bertrand Piccard, die er vorig jaar in slaagde zonder tussenlanding met een ballon rond de aarde te varen, wordt dit weekend het grote feest van de heteluchtballons gehouden op het prachtige domein van het Kasteel van Meysenburg.

Ook al is Luxemburg vaak een platform voor professionele ballonvaarders, toch zijn er het hele jaar door luchtdopen voor iedereen… als het weer een beetje meezit.

Zaterdag gaan zo’n 120 ballons de lucht in. Samen met een gigantisch vuurwerk en openluchtconcerten betekenen ze het einde van een evenement dat de beste Europese ballonvaarders in Luxemburg heeft bijeengebracht. (Info – tel.: +352-78 99 09 – www.balloon.lu).

Belgen zijn trouwe bezoekers van het Groothertogdom. Toch staan zij, wat het aantal overnachtingen van buitenlanders in Luxemburg betreft, pas op de tweede plaats, na de Nederlanders (23% tegenover 27%). Het unieke aan Luxemburg is dat je hier in korte tijd van de ene landschapsomgeving, activiteit of traditie naar de andere kan overschakelen. Indien cultuur zowat de tweede natuur is van de Luxemburgers (zoals de reclameslogan van het land zegt), dan behoort de natuur onmiskenbaar tot hun cultuur. En natuur is ook wat de bezoekers naar hier brengt.

De toeristische sector speelt hier heel goed op in door de nadruk te leggen op de natuurlijke rijkdommen van het land: natuurparken, culturele wandelingen in de natuur, sport en gezondheid in open lucht, een ecolabel voor hotels enzovoort.

Het is niet nodig diep in de bossen op avontuur te trekken om te kunnen genieten van het prachtige groen dat het Groothertogdom te bieden heeft. In de hoofdstad Luxemburg kan men niet alleen mooie wandelingen maken in de talrijke stadsparken, maar ook en vooral in de Grund en op de wegen van de indrukwekkende Vallei van de Pétrusse, die meer dan 200 miljoen jaar geleden werd uitgesleten door een krachtige stroom, die vandaag nog slechts een onbeduidend riviertje is. Onbeduidend in vergelijking met de Schelde of de Maas, maar wel met ongelooflijk veel charme.

Het VVV-kantoor van de stad (Place d’Armes – tel.: +352-22 28 09 – www.luxembourg-city.lu/touristinfo/) heeft meerdere boekjes uitgegeven met stadswandelingen die voorzien zijn van commentaar.

Zo is er de Promenade dans la Ville met interessante stadspleinen, gebouwen, parken en monumenten: zeker niet te missen is de gevel van het Koninklijk Paleis (dat volgende maand van huurder verandert) met daar recht tegenover de heel eigentijdse lichtarmaturen van designer Ingo Maurer. Ook de Place de la Constitution loont de moeite met een prachtig uitzicht op de Vallei van de Pétrusse en de kazematten, en de Rochez du Bock – de bakermat van de stad – vanwaar men, net zoals Goethe die er ooit zijn vakantie doorbracht, de mooiste plekjes van de stad kan bewonderen.

De wandelroute Circuit Robert Schuman brengt u naar plaatsen waar deze Fransman – een van de stichters van de Europese Unie en geboren in Luxemburg – zijn jeugd doorbracht. De Circuit Vauban brengt u in een groene omgeving langs de versterkingen van de stad, waarvoor Fauban onder Lodewijk XIV verantwoordelijk was.

De Circuit Wenzel – genoemd naar Wenceslas II, hertog van Luxemburg van 1383 tot 1419 – stelt u in staat in honderd minuten duizend jaar architectuurgeschiedenis van Luxemburg te ontdekken. De tocht brengt u langs de oudste wijken van de stad. Ook hier volop bomen, struiken en planten in het hart van de stad, dat als Wereldcultuurpatrimonium door de Unesco is beschermd. Het Musée National d’Histoire Naturelle (tel.: +352-46 22 33 – www.mnhn.lu) biedt een speciale brochure aan: Circuit Nature Wenzel. Lectuur van dit werkje leert u alles over de muurvegetatie, de rotsen als natuurlijke biotoop, de groenteteelt, de hagedissen en andere muurkruipers, de plantengroei in de Fossé de Wenceslas, de verschillende soorten bomen, gazons, boomgaarden, de vallei van de Alzette… Bij het museum hoort ook een drie kilometer lang wandelpad waarlangs een tiental borden staan met geologische uitleg over deze site.

Het Musée National d’Histoire Naturelle zelf is uiteraard een must, zeker wanneer u op pad bent met kinderen. Het oude Hospice Saint-Jean dat in de veertiende eeuw werd gebouwd en later een vrouwengevangenis was, verleent onderdak aan dit museum. Het nodigt de bezoeker uit antwoorden te vinden op eenvoudige vragen over zijn identiteit, zijn leefwereld, zijn cultuur enzovoort.

Om echt te genieten van de natuur, ver van het commerciële gedoe van de stad, is het natuurpark van de Haute-Sûre in het westen van het land een absolute aanrader.

Op een oppervlakte van 28.275 ha waar 7700 mensen wonen, vinden we rond een groot meer 13.000 ha bebouwd land en 10.500 ha bossen.

Deze streek is zeer rustig, schilderachtig en gastvrij. Een paradijs dus voor wandelaars, liefhebbers van streekgerechten en van gezonde ontspanning in de valleien, bossen en bergbeken.

Hier gaan toerisme en natuur hand in hand, zowel voor romantische zielen als voor avonturiers en sportievelingen. Men kan er in volle natuur mountainbiken of gewoon gaan fietsen op de meer dan 700 km lange fietspaden. De Entente des Hôteliers Ardennes Haute-Sûre (BP 94 – 9001 Ettelbrück) organiseert tochten zonder bagage, terwijl enkele lokale verenigingen geleide wandeltochten voor u hebben uitgestippeld. De hengelaars onder ons kunnen dan weer hun hartje ophalen bij het vangen van forel, snoek, snoekbaars en voorn. Het meer van de Haute-Sûre is een aantrekkingspool voor watersportliefhebbers (motorboten zijn gelukkig niet toegelaten, maar een heerlijke plons in het water mag wel). Op de boerderij kunnen de kinderen de kippen, konijnen, kalveren en paarden voederen en aanraken. In de pottenbakkerij kunnen ze dan weer hun creativiteit de vrije loop laten. Verscheidene kampeerterreinen organiseren speciale activiteiten voor kinderen. La Maison du Parc in Esch-sur-Sûre (tel.: +352-89 93 31 – www.restena.lu/sycopan/home.html) is een ideaal vertrekpunt voor een tocht. U vindt er alle informatie over de streek. Een oud lakenatelier werd er gerestaureerd en is toegankelijk voor het grote publiek. Een interactieve tentoonstelling nodigt de bezoeker uit om in de natuur op onderzoek te gaan. In de winkel kunt u allerlei streekproducten kopen.

Indien u cultuurhonger nog niet gestild zou zijn, kunt u op zoek gaan naar de beeldhouwwerken, die langs een prachtig circuit rond het meer zijn opgesteld. Zowel de kunstliefhebber als de gewone wandelaar zal genieten van de kwaliteit, het formaat en de integratie van de beeldhouwwerken in het landschap.

Toeristische Dienst van het Groothertogdom Luxemburg in België, Louizalaan 104, 1050 Brussel – Tel. 02-646 03 70.

Serge Vanmaercke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content