NATIONALE BANK

Binnen het directiecomité van de Nationale Bank van België (NBB) is een belangrijke wijziging op til. Directeur Robert Reynders bevestigde tegenover Trends dat hij eind februari de NBB verlaat. Reynders wordt de Belgische vertegenwoordiger binnen de Europese Rekenkamer in Luxemburg, in opvolging van Patrick Everard.

Gezien het noodzakelijke taalevenwicht binnen het directiecomité van de NBB moet een andere Vlaming Reynders vervangen. Het is nagenoeg zeker dat Luc Coene de nieuwe directeur van de NBB wordt. Coene, een NBB-man in hart en nieren en ook gewezen VLD-senator, is op dit ogenblik kabinetschef van eerste minister Guy Verhofstadt.

Politiek is de benoeming van Coene nog niet helemaal rond omdat de man in een ‘ Verplaetse-scenario‘ dreigt terecht te komen. Fons Verplaetse, de vorige gouverneur van de Nationale Bank, werd in de tweede helft van de jaren tachtig benoemd als lid van het directiecomité, maar bleef nog verscheidene jaren kabinetschef van toenmalig eerste minister Wilfried Martens (CVP). Enkele partijen die vandaag deel uitmaken van de huidige paarsgroene coalitie, omschreven die situatie toen als “onfatsoenlijk”. Dat Luc Coene een vergelijkbaar parcours moet afleggen, is dan ook niet vanzelfsprekend. Premier Verhofstadt wil Coene zo lang mogelijk als kabinetschef aan zijn zijde houden. De kans dat Coene vanaf 1 maart in het directiecomité van de NBB zetelt, is dus klein.

Verschillende mensen binnen de Nationale Bank zien Luc Coene met lede ogen terugkeren naar zijn alma mater aan de Brusselse Berlaymontlaan. Dat kleine pelotonnetje wordt aangevoerd door vice-gouverneur Marcia De Wachter, die haar huidige positie dankt aan de onvoorwaardelijke steun die zij jarenlang kreeg van Verplaetse. Verplaetse en De Wachter lieten de voorbije jaren geen kans voorbijgaan om Luc Coene zowel binnen als buiten de NBB een hak te zetten.

Sinds enkele maanden zit Marcia De Wachter binnen de Nationale Bank echter in een veel minder comfortabele positie. Verschillende bronnen binnen de Bank bevestigen dat gouverneur Guy Quaden en directeur Jan Smets, de verantwoordelijke voor de researchafdeling van de NBB, op een subtiele manier hun stempel drukken op alles wat er binnen de Nationale Bank gebeurt. Vice-gouverneur De Wachter staat meer dan haar lief is aan de zijlijn. Met de komst van Luc Coene is er zeker geen bondgenoot voor haar in aantocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content