Nanny
Goed beslissen met AI
Een Amerikaan, een Pool en een Belg richtten twee jaar geleden in Leuven met Nanny op, dat zijn klanten helpt nagaan of de artificiële intelligentie die ze gebruiken relevante resultaten oplevert.
U bent Amerikaan. Hoe kwam u in België terecht? “Ik wilde dokter worden, maar in Amerika zijn de studieleningen torenhoog. Ik googelde waar ik goedkoop mijn diploma kon halen. Zo kwam ik in KU Leuven terecht”, zegt Hakim Elakhrass. “Ik studeerde biologie en bio-informatica, en werkte als datascientist en data-engineer. Ik ben hier gebleven.” Samen metWojtek Kuberski en Wiljan Cools startte Elakhrass in 2018 Prophecy Labs op, een consultancybedrijf. In 2020 volgde Nanny.
Wat doet Nanny? “De snelste manier om artificiële intelligentie wijdverspreid te krijgen en goed te laten zijn voor de samenleving, is ervoor te zorgen dat de beslissingen die ze neemt, ook echt te vertrouwen zijn,” zegt Elakhrass. “Het was altijd de bedoeling een echt product te ontwikkelen. Een klein duwtje van onze mentoren, en NannyML was geboren.” NannyML biedt zijn software als een dienst aan en is nog volop op zoek naar zijn productmarktfit. Het werkt aan een nieuwe release, die het aantal toepassingen dat NannyML ondersteunt, moet verdubbelen.
Hoe neem je een betrouwbare beslissing? “We nemen beslissingen op basis van consensus en onder het motto strong opinions, weakly held, een denkkader ontwikkeld door Paul Saffo, een professor aan Stanford University”, zegt Elakhrass. “Het komt erop neer dat je beslissingen neemt met onvolledige informatie. De eerste stap is je door je intuïtie snel naar een sterke mening te laten leiden, hoe onvolmaakt ook. Daarop bewijs je dat je ongelijk hebt. Door te zoeken naar informatie die niet klopt of indicatoren die in een andere richting wijzen, slaat je intuïtie aan en ontstaat een nieuwe hypothese. De opeenvolging van foutieve prognoses brengt je tot een bruikbaar resultaat.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier