Namaak verboden

Op vakantie namaakgoederen kopen kan verleidelijk zijn, maar daar bent u maar beter voorzichtig mee. Het bezit van zulke producten kan u duur te staan komen.

JAN ROODHOOFT

JAN ROODHOOFT

Namaakgoederen zijn producten die een inbreuk maken op het intellectueel- eigendomsrecht, bijvoorbeeld van een merk. Zo zijn er nephandtassen van Delvaux of Louis Vuitton, namaak-Rolex-horloges, vervalste zonnebrillen van Ray-Ban en fake iPhones in omloop. Onder namaak vallen ook piratengoederen, zoals illegale kopieën van cd’s, dvd’s en blu-rays.

Namaak herkennen

Als u een product koopt, kunt u doorgaans niet op het eerste gezicht zien of het authentiek is of nep. De plaats waar de goederen worden verkocht, kan wel iets zeggen over hun herkomst. Worden ze aangeboden door een verkoper op straat of in een winkeltje in een louche buurt, dan is het twijfelachtig of het echte merkartikelen zijn. Ook als ze heel goedkoop zijn, bent u maar beter op uw hoede. De kwaliteit van de verpakking kan eveneens veelzeggend zijn: merkgoederen zijn meestal luxueus verpakt, nepgoederen niet. Wanneer u spelfouten op de verpakking ziet staan, is voorzichtigheid evengoed geboden. Wilt u zeker zijn dat u een merkartikel en geen namaak koopt, doe uw aankoop dan in een officieel verkooppunt.

Verboden te kopen

In de meeste Europese landen is het kopen van namaakproducten verboden. Doet u dat toch en wordt u betrapt, dan riskeert u een forse boete. Tieners die in Italië een namaakriem van 10 euro hadden gekocht, moesten ieder een boete van liefst 1000 euro betalen. Een Deense toeriste kreeg er zelfs een geldstraf van 10.000 euro omdat ze zich een nepzonnebril had aangeschaft. Voordat u naar een land reist, kan het dus nuttig zijn dat u informatie inwint over de wetgeving die daar van kracht is.

Zelfs als u niet wordt betrapt – de pakkans is veelal klein – of als het kopen van nepproducten in uw vakantieland niet strafbaar is, bestaat het risico dat u in België problemen krijgt. Treft de douane bij uw aankomst – bijvoorbeeld op de luchthaven – namaakgoederen in uw bagage aan, dan neemt ze die in beslag. Bovendien kunnen de douaneambtenaren overtreders sinds kort meteen een boete opleggen. De zaak hoeft daardoor niet meer eerst te worden overgemaakt aan het parket. De kans dat de douane u aan een controle onderwerpt, is niet groot, maar u houdt er toch maar beter rekening mee. Wordt u gecontroleerd, dan kunt u niet weigeren uw koffers open te doen.

Mogelijk houdt het daarmee zelfs niet op. De fabrikant of de invoerder van het merk zou ook nog een schadevergoeding kunnen eisen, en zelfs een burgerlijke procedure voor de rechtbank tegen u kunnen aanspannen. Maar ook hier is de kans klein dat dit ook echt gebeurt.

Niet-juridische risico’s

Aan de aankoop van namaakgoederen zijn ook andere gevaren verbonden. Koopt u bijvoorbeeld namaakmedicijnen of -voedingswaren – zoals sterkedrank – dan kent u de samenstelling van die producten niet. Ze kunnen schadelijke bestanddelen bevatten en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Nepparfums kunnen huidirritatie veroorzaken. Fake zonnebrillen beschermen mogelijk niet tegen uv-straling en speelgoed bevat misschien gevaarlijke stoffen. Kleding kan met schadelijke kleurstoffen zijn geverfd. En de kans bestaat dat u met uw aankoop maffiabendes of terroristische organisaties steunt.

In de meeste Europese landen is het kopen van namaakproducten verboden. Doet u dat toch en wordt u betrapt, dan riskeert u een forse boete.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content