NAAST DE TATAMI

Bij het grote publiek is Jean-Marie Dedecker (44 j.) vooral gekend als de succesrijke coach van onze Belgische judoka’s. In die hoedanigheid sleepte hij de voorbije jaren, samen met zijn team, medaille na medaille in de wacht.

Dat Dedecker ook ondernemersbloed heeft, is minder geweten. Nochtans begon de nationale judocoach zijn carrière in de bankwereld. Na zijn middelbare studies begon hij op het laagste echelon bij de BBL, en werkte zichzelf in twintig jaar tijd op tot filiaaldirecteur in Oostende. “Toch voelde ik me geremd,” aldus Dedecker. “Ik was op een punt gekomen waar het belangrijker werd wie je kent en niet wat je kan. Sport is veel rechtvaardiger : de beste staat op het hoogste schavotje.”

Met zijn opgedane knowhow en ervaring richtte Dedecker in ’92 zijn eigen bedrijfje op : Dedecker Consult nv. Hoofdactiviteit is het verkopen van allerhande verzekeringen. Voor advies inzake fiscaliteit en boekhouding werkt Jean-Marie Dedecker nauw samen met het accountantskantoor van zijn broer Luc. Ze wisselen met elkaar klanten uit. Een verenigd bedrijf kan niet omdat een accountantskantoor wettelijk geen verzekeringen mag verkopen. Naast zijn consultancy-activiteiten is Dedecker ook aandeelhouder van Brasserie Leffe op het wapenplein en eigenaar van een pizzeria in Koksijde, uitgebaat door zijn zoon Hans. Zijn andere zoon Dimitri studeert rechten in Brussel.

Hoe combineert de Oostendenaar zijn ondernemersactiviteiten met het judo ? Dedecker : “Ik stop veel energie in wat ik graag doe en neem nooit vakantie. Maar de sleutel ligt in het feit dat ik mijn personeel 100 % volmachten toevertrouw. Mijn enige medewerkster in Dedecker Consult kan autonoom over alles beslissen. En ik laat ze mee profiteren van de zaak.”

Na de Olympische spelen in ’96 en de Europese judokampioenschappen verleden maand was het beroemd-zijn voor Jean-Marie Dedecker óók een bezigheid. Nochtans is al die belangstelling niet echt aan de judocoach besteed. “Ik beschouw het als kwaliteitsverlies omdat je niets nieuws creëert. Trouwens, ook het omzetcijfer neemt door al die belangstelling niet fenomenaal toe. Positief is wel dat de snelheid waarmee je kan werken toeneemt. Er zijn geen tussenstations meer nodig, zelfs om de minister te bereiken,” aldus de judocoach.

Via het sportclubje in de buurt raakt Dedecker in de ban van het judo. In ’81 werd hij, bij gebrek aan een trainer, gevraagd om nationaal coach te worden. “Ik had de grootste bek,” legt hij het selectiecriterium uit. Maar Dedecker is veel meer dan een coach voor zijn atleten. Hij gaat constant de barricaden op voor een degelijk statuut voor de judoka’s, voor een degelijk sportbeleid, op zoek naar sponsors. “Mocht Maystadt ooit een swap doen voor de sport,” zucht Dedecker en cijfert : “De ziekteverzekering kost jaarlijks 430 miljard en voor topsport kan er nauwelijks 57 miljoen af.”

JEAN-MARIE DEDECKER (DEDECKER CONSULT) De nationale judocoach heeft ook een adviesbureau, gespecialiseerd in fiscaliteit en boekhouding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content