NAAR SCHOOL
Zo werkt dat
Staat u soms ook voor aap als uw kleuter of tiener vraagt hoe een gsm, tv of auto werkt? Waarom kunnen we met elkaar spreken via een mobiele telefoon? Antwoorden vindt u in Zo werkt dat! (Spectrum/Winkler Prins, 335 blz., 34,95 euro), waar technische procédés op een drafje toegelicht worden. Af en toe gaat het iets te snel – maar dan geeft u het boek gewoon aan de vragensteller. In dit overzicht zoeken we sowieso naar nieuwe uitgaven voor (vooral) jonge lezers, die dezer dagen weer de schoolbanken opzoeken. Ze kunnen ook terecht bij de geduldiger uitgelegde en op jeugdige nieuwsgierigheid toegespitste serie Dossier Energie van uitgeverij Biblion (32 blz., 13,75 euro per boek). Een prima voorbeeld: Energie uit chemie, de nodige proeven incluis. Ook knap uitgewerkt, maar met een loeiharde spelfout in de titel: Electriciteit en magnetisme (vervang die c snel door k).
Nog een leuke attentie: Water bevriest bij nul graden (THB, 191 blz., 13,50 euro). Peter Smit strooit kwistig met tips voor spreekbeurten én geeft er een twintigtal kant-en-klaar cadeau. Niet verantwoord? Aan zijn voor de hand liggende onderwerpen voegt Smit verrassende weetjes toe. Onder het schijnbaar bescheiden opzet vinden we een boeiend boek voor kinderen uit de hoogste klassen van de basisschool en het eerste jaar van het middelbaar. Fervente jonge astronomen kunnen hun spreekbeurt putten uit een boek als Mission: Mars (Fontaine/Davidsfonds, 136 blz., 17,90 euro), waarin wetenschapsjournalist Dirk Lorenzen de recente robotverkenningen van de Rode Planeet uiteenzet. Historici of biologen in spe kunnen hun inspiratie putten uit Zeemonsters (Fontaine, 167 blz., 24,90 euro), het boek bij de tv-serie die gecreëerd werd door de makers van de befaamde reeks Op stap met dinosaurussen. Nu wordt het griezelen bij de vangarmen van de vreselijke orthoceren uit het Ordovicium, een tijd waarin het land nog woest en leeg was.
Met zo mogelijk nog meer beeldrijke bravoure brengt uitgeverij Tirion educatieve visual guides op de markt, zoals Het Weer en Het heelal (34,98 euro per boek). De populair-wetenschappelijke inhoud wordt verrukkelijk geïllustreerd – als uitbundig gedrapeerde leerstof. Zelfs de klassieke Prisma-woordenboeken zitten vandaag in een aangenaam hedendaags jasje. Sommige, zoals de editie Nederlands-Frans (9,50 euro), bevatten ook al een cd-rom. Minder gekend, maar voortreffelijk voor jong én oud zijn de Prisma-handboeken, zoals Communicatiewijzer (556 blz., 34,50 euro) met stijl- en speladvies voor zakelijke schriftelijke communicatie. Zo belanden we na de schoolverkenning alweer op kantoor.
Jan Lodewyckx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier