Na de eclips

Geografie en geest zijn gewijzigd. Smeets Securities heeft een jonge directie, een sterke moeder en de kans om met Bank van Limburg en Bankunie – in één klap 85 verkooppunten meer in Vlaanderen – te netwerken. Het effectenhuis nam 26% in Tradeware, een Waalse groeier in de beurshandel op Internet.

S meets Securities is tegelijkertijd nieuw en oud. De gefortuneerde klanten en de institutionelen vinden achter de moderne gevel in het Antwerpse hart een opvallend jonge bemanning die werkt aan nieuwe producten en nieuwe klanten. Op de binnenplaats van het pand staat een architecturaal juweel, het huis De Doornboom uit de bloeitijd van Antwerpen met een unieke binnenbekleding van Delfts glazuur. De vorige bewoner, graaf Legrelle, toen van Continental Bank, offreerde graag champagne tussen de tegels met blauwe herderinnetjes, scheepjes en molentjes. Het jonge directiecomité met voorzitter Dick Stalenhoef (zakenbankieren), vice-voorzitter Geoffroy Vermeire (institutionele klanten) en Paul Van den Heuvel (privé-klanten en vermogensbeheer) heeft geen tijd voor de bubbeldrank. Smeets Securities gaat in een strak tempo door een regime van spierversteviging, hernieuwing en professionalisering. Het allereerste jaarverslag ooit werd in de lente van dit jaar met trots gepresenteerd. De nettowinst over 1998 bedroeg 217 miljoen frank, een stijging met 184%. Het kapitaal werd in mei 1999 opgetrokken tot 2,08 miljard frank (eigen vermogen: 2,5 miljard frank). Sedert oktober 1998 is Smeets Securities een volle dochter van het Nederlands-Britse Delta Lloyd.

Net voor de zomervakantie

werd het effectenhuis een stuk belangrijker en zichtbaarder in België. De moeder fuseert met de Nederlandse zorgverzekeraar en “directe aanbieder” Nuts Ohra en daarmee vielen per gelukkig toeval in België Bankunie en Bank van Limburg in haar schoot. Door de bevriende banken beschikt Smeets Securities in één klap over een veel steviger netwerk voor haar vermogensbeheer en haar contacten met de Nederbelgen (de vermogende Nederlanders in de Belgische grensdorpen). Dick Stalenhoef: “Wat de netwerking met Bankunie en Bank van Limburg concreet zal betekenen, is vandaag nog onduidelijk. Einde september worden alle stappen van de fusie afgerond.” Even wordt de sluier opgelicht: “We hopen op een intensieve samenwerking met veel complementariteit. Deze banken versterken onze regionale en commerciële reikwijdte, bijvoorbeeld voor verzekeringsproducten, want we verwerven ineens 85 kantoren en agentschappen. Traditioneel hadden we eerder een institutionele dan een retailklandizie, het evenwicht wordt hersteld. We willen voor onze nieuwe zussen werken als effectenhuis, Bankunie zit nu bij Corluy en Bank van Limburg bij Rampelberghs. De Nederbelgen zijn bij Bankunie voor hun betaalverkeer en hun vermogensbeheer doen ze bij de klassiekers. Daar gaan we in de aanval. Aan de kant van de initial public offerings geeft de overname eveneens een hefboom. Op een ietsje langere termijn zou de uitbreiding van Bankunie in Noord-Brabant kunnen.”

De moeder

van Smeets Securities woont in Amsterdam en is een Nederlandse verzekeraar van 192 jaar (begonnen als Hollandse Sociëteit en verwant met de rederij Nedlloyd). Sedert 1973 is Delta Lloyd een dochter van de Brit Commercial Union, recentelijk CGU ( Commercial and General Union) na een fusie met General Accident. CGU groeit sterk in de levensverzekeringen, verhoogt fors de premies voor algemene verzekeringen en haalt de besparingen door de fusie (geraamd op 270 miljoen pond per jaar). CGU heeft 55.000 medewerkers en mengt zich in de grote affaires. Vorige week kwam de naam bovendrijven in de fusiestrijd van BNP, Société Générale en Paribas. In België is CGU/Delta Lloyd aanwezig met Smeets Securities, Ohra België, Bank van Limburg, Bankunie, General Accident, Verenigde Provinciën, Poperingse Verzekeringen, Antverpia, Het Belgisch Verhaal. De Belgische verzekeringsbedrijven van CGU bestrijken 1,5% van de markt.

Binnenstebuiten

Twee jaar geleden was Smeets & Verbaet een private partnership in moeilijkheden. Bacob werd de hoofdovernemer (Delta Lloyd hield dan een minderheid aan) en begon met de gezondmaking. Paul Van den Heuvel: “De geest en de mensen van Verbaet zijn weg, daar hebben wij vandaag geen banden meer mee.” De omschakeling van Smeets & Verbaet gebeurde in 1997 en nadien ging het bergop met de resultaten (76 miljoen frank nettowinst in 1997, 217 miljoen in 1998, raming 250 miljoen in 1999) en de klantenbasis.

Smeets Securities heeft drie grote activiteiten: het beheer van privé-vermogens, de service aan een institutionele cliënteel en het zakenbankieren. Een evidente nieuwe markt voor Smeets Securities is de Nederbelg. Diens gemiddelde te beleggen vermogen is 200 miljoen frank. Op deze markt hebben Kempen & Co, F. Van Lanschot, Stroeve Degroof, MeesPierson en ABN Amro een voorsprong en een traditie. Paul Van den Heuvel: “We hebben vandaag 3500 klanten, waarvan 10% Nederlanders en 90% Belgen. Onze klanten brengen klanten aan.”

De kernmarkt

van Smeets is Antwerpen, Gent, het Waasland, Brussel en de Gouden Driehoek in West-Vlaanderen. Het klimaat voor vermogensbankieren in België is vandaag goed, zegt Paul Van den Heuvel: “De VLD kan zich electoraal noch een vermogensbelasting, noch een meerwaarderegime, noch een opheffing van de liberatoire regeling veroorloven. We kennen nu al vijftien jaar fiscale stabiliteit in België. Het klimaat is goed om geld te doen terugkeren uit het buitenland, wat gebeurt, zoals wij vaststellen. Met tussenpersonen à la Goven van KBC zit de schrik erin. Het creëren van zwart geld levert steeds meer problemen op, het spelen volgens de regels steeds minder.”

Smeets begon met privé-cliënteel in 1892. De tweede klantengroep, de institutionelen, volgde in 1992. Deze laatste bedrijvigheid leidde tot een marktaandeel van 9% op de Brusselse beurs. De institutionelen zijn banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders in België, Zwitserland, Nederland, Groot-Brittannië, naast Angelsaksische zakenbanken. Interne doelgroepen – Delta Lloyd Asset Management, Victoire (Parijs) – leveren ook orders en omzet op. Geoffroy Vermeire: “We investeerden in onderzoek en analyse om de institutionele klanten meer toegevoegde waarde te bezorgen. Met onze elf analisten behalen we een concurrentieel voordeel. De openstelling van de Europese grenzen is voor de institutionelen een gezichtsverruiming van nationaal naar internationaal. Ons onderzoek mikt op Europa, wij volgen de 300 aandelen van de zogenaamde Euro-Stoxx met partners in Europa. Vijftig analisten vormen het Euro Research Net, met de klemtoon op de eigen markt en netwerking over de grenzen.”

Smeets Securities drukte als eerste Belgische effectenhuis de commissielonen om het oligopolie te doorbreken van Petercam en Dewaay. Smeets Securities is vandaag het vijfde huis voor Belgische aandelen. Euromoney klasseert Smeets op de derde plaats voor de orderuitvoering en op de vierde plaats voor onderzoek. Geoffroy Vermeire: “Die topresearch zetten we voortaan eveneens in voor de privé-vermogenden. Door analistenrapporten worden de feiten voor iedereen bekend en gelijk.”

Smeets Securities begeleidde onder meer Fardem, IBt, Link Software, Pro-Laser, Thema Vision naar de beurs en wil daarbij de Initial Public Offering-specialist zijn van de Euro.NM. Dick Stalenhoef: “Easdaq had al zijn kampioenen, KBC, BBL, Puilaetco. We wilden niet een meelopertje zijn en bovendien is Easdaq buiten België weinig bekend.”

Smeets heeft een jong team met mensen van gemiddeld 32 à 33 jaar, onder meer voor de nieuwe afdeling zakenbankieren. Dick Stalenhoef: “Voor fusies en overnames (F&O’s) zijn we lid van Translink. We hebben vandaag een tiental mandaten en het oogmerk is om jaarlijks drie à vier grensoverschrijdende F&O’s te begeleiden. We coördineren in Amsterdam met de F&O-cel van Delta Lloyd Bank.”

Zeven pijlers

Delta Lloyd is de laatste Nederlandse verzekeraar die koos voor het bankverzekeren. Daartoe werd Delta Lloyd Bank opgericht en haar eerste acquisitie werd Smeets Securities. De eerste fase was een voorzichtig opstapje van 25%, waarbij Bacob-Artesia 75% aanhield. Na onderhandelingen die Artesia entameerde om Delta Lloyd Bank uit te kopen, sloeg de negotiatie om. Delta Lloyd Bank had geen oren naar de prijs van Artesia en stelde voor aan de Belgische bankier om dan maar zelf voor de volle honderd procent eigenaar te worden van Smeets Securities. Dick Stalenhoef: “De pasvorm tussen Smeets Securities en Delta Lloyd Bank is perfect. We spreken letterlijk en figuurlijk dezelfde taal en delen een achtergrond in de effectenhandel. We zijn ook meer gemotiveerd om van Smeets Securities een baken te maken. Delta Lloyd is zuinig bij de verwervingen, ( lacht) op zijn Hollands. In België worden hoge prijzen betaald bij de overname van banken. Zal dat wel worden terugverdiend, vragen wij ons af. Als vuistregel richten we ons op een overnameprijs van tienmaal de winstverhouding.” Paul Van den Heuvel: “Smeets Securities zit in een betere bedrijfsculturele omgeving bij Delta Lloyd Bank dan bij Bacob-Artesia met zijn syndicale, retail- en vastrentende traditie.”

FRANS CROLS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content