Mysterie rond Tiger

Tiger Woods onderging op 31 maart een rugoperatie. Hij zei dat hij op een bepaald moment zelfs had overwogen te stoppen als professioneel golfer. “Ik had te veel pijn. Soms raakte ik ’s ochtends nog maar nauwelijks uit bed. Daarom heb ik beslist onder het mes te gaan.”

Maar vandaag voelt Woods zich veel beter. Hij hoopt zelfs dat hij opnieuw zijn allerbeste niveau zal bereiken. Alleen is voorlopig nog niet bekend wanneer hij zijn wederoptreden zou maken. “Voorlopig heb ik alleen geoefend op putting en chipping. Ik wil niets forceren. Ik zwem en fiets. Ik probeer fit te blijven. De volledige swing, dat is pas voor later”, verklaarde Woods onlangs.

De meest optimistische voorspellingen hadden het over een terugkeer op de US Open, die van 12 tot 15 juni wordt gespeeld. Maar daar zal een klein mirakel voor nodig zijn. De British Open in Liverpool van 17 tot 20 juli lijkt plausibeler. Maar er zijn natuurlijk nog veel onzekerheden. Zo is nog niet duidelijk of Woods zijn swing moet aanpassen om zijn gehavende rug te ontzien. “Dat zie ik wel samen met mijn coach Sean Foley als het zover is”, zegt Woods.

Als hij inderdaad moet bijsturen, zal dat technisch een hele opgave zijn. Maar dat lijkt Woods niet af te schrikken. De Amerikaan is erop gebrand het laatste deel van zijn carrière zo succesvol mogelijk af te ronden, zodat hij zijn naam definitief in de legende van de golfsport kan bijschrijven. Woods won niet minder dan veertien toernooien van de Grand Slam en hoopt nog altijd het record van Jack Nicklaus — achttien gewonnen majors — te breken.

Er is natuurlijk de leeftijd. Woods is al 38 en heeft objectief bekeken niet zo veel tijd meer. Maar Nicklaus was al 46 toen hij op de Masters in 1986 zijn laatste toernooi van de Grand Slam won. “Ik wil nog zo lang mogelijk op het hoogste niveau spelen”, zegt Woods nu. “Sommigen draaien mee tot hun vijftigste of zestigste. Anderen moeten afhaken als ze veertig zijn. We zien wel.”

Dit jaar speelde Woods nog maar drie toernooien: de Farmers Insurance in januari, de Honda Classic in februari en het WGC Cadillac Championship in maart. In dat laatste toernooi kon hij zich op een bepaald moment niet meer bukken om de bal uit de hole te halen. Waarna Woods besliste zich te laten opereren.

Als hij zijn wederoptreden viert, wil de perfectionistisch ingestelde Tiger Woods zijn statuut van nummer één in de wereld — nu in handen van Adam Scott — zo snel mogelijk heroveren. Maar zonder grote risico’s te nemen, en met veel geduld.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content