MUNTSCHOUWBURG
De Koninklijke Muntschouwburg bestaat al drie eeuwen en viert dat jubileum dan ook graag. Daarbij wordt u uitgenodigd om een stukje geschiedenis en een brok hedendaagse pracht en praal te ontdekken als een “tastbare emotie”.
Intendant Bernard Foccroulle had het al aangekondigd. Het seizoen 1999-2000 zou in het teken van herinnering en schepping staan. Dus kwamen er niet alleen nieuwe creaties van Philippe Boesmans, Pierre Bartholomée, John Casken, Kris Defoort, Luca Francesconi en – voor het dansgedeelte – William Forsythe en Anne-Teresa De Keersmaeker. Er was ook de viering van het driehonderdjarig bestaan van de Munt, zelfs al werd het originele gebouw afgebroken, weer opgebouwd en ettelijke keren gerenoveerd. Eén van de laatste verbouwingen is de herinrichting van de oude, leegstaande Magazijnen Vanderborght (kostenplaatje 800 miljoen frank, voor het grootste gedeelte uit het werkingsbudget van de Munt). Dit gebouw, dat op twee passen van de Munt ligt, huisvest een aantal nieuwe diensten, zoals de decor-, schilder-, en naaiateliers. Daarnaast werden er ook twee gloednieuwe, akoestisch perfecte repetitieruimten in ondergebracht evenals verschillende studio’s, waar ook meer kunstenaars hun stek zullen vinden (800 nieuwe plaatsen).
Nu nog moesten de oude magazijnen in nieuwe ontdekkingsruimten omgetoverd worden. Daarom nodigde Bernard Foccroulle Laurent Busine, artistiek directeur van het Paleis voor Schone Kunsten van Charleroi, uit om een tentoonstelling te organiseren. Niets is zo boeiend als eens rondsnuffelen in een droomwereld, vol weelderige decors, schitterende kostuums, hoeden of accessoires uit zowel grote als kleine opera’s die in ons land werden vertoond. “Opera, tastbare emotie”, nodigt ons uit om een blik te werpen in de coulissen, waar we dankzij partituren, kostuums, engelenvleugels, maquettes, affiches en illustratiemateriaal niet alleen het verleden herbeleven, maar ook het heden kunnen ontdekken. Om deze krachttoer te verwezenlijken, riep Laurent Busine de hulp in van twee architecten-tovenaars: José-Maria Sicilia, met zijn elegante wassen schilderijen en Thomas Ruff, met zijn schitterende foto’s van sterrenhemels. Ook anderen staken een helpende hand toe: Michel François, Luciano Fabro, James Lee Byars, Thierry De Cordier, Fiscchli en Weiss, … Al wandelend tussen al dat moois hoort de bezoeker op de achtergrond operamuziek. Bekende stukken, zelfs voor de leken onder ons. Juist om iedereen het gevoel te geven niet alleen te zijn “toegelaten”, maar zelfs “uitgenodigd” om zijn of haar emoties ten volle te beleven. Een fascinerende en tevens subtiele reis, opgebouwd uit talloze impressies, die vanaf nu voor altijd in ons geheugen gegrift blijven. ( A.D.)
“Opera, tastbare emotie” in de Ateliers van de Munt, Leopoldstraat 23, 1000 Brussel, te bezoeken tot 2 juli, alle dagen van 12 tot 18 uur, behalve op maandag. Inlichtingen: Tel. 070/23.39.39.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier