Mr. Techno

Voortaan zetelt Erik Jacquemyn (41) – voorzitter van Technopolis in Mechelen – als beheerder in de Europese federatie van wetenschapscentra, de European Collaborative of Science, Industry and Technology Exhibitions (ECSITE). Sinds jaar en dag is deze burgerlijk elektro-werktuigkundig ingenieur in elektronica bezeten door het technologievirus. Als drijvende kracht achter Flanders Technology International (FTI) krikte hij het imago van onze Vlaamse bedrijven wereldwijd op. Vandaag leert Mr. Techno de jeugd de wondere wereld van de wetenschappen in het unieke doe- en ontmoetingscentrum Technopolis.

Zijn kindermeisje zei het indertijd al: die jongen wordt ingenieur. En zo geschiedde. Na zijn studies in het ESAT-laboratorium (Elektronica, Systemen, Automatisatie en Technologie) aan de KU Leuven volgde Erik Jacquemyn – zoon van een handelaar in speelgoed te Scherpenheuvel – in 1982 een opleiding in de technologie van de telemetriesystemen aan de Stanford Electronics Laboratories in Californië (VS). Een jaar later haalde hij het postuniversitair certificaat Biomedische Ingenieurstechnieken aan de Leuvense universiteit.

Zijn professionele carrière startte Jacquemyn als staflid aan het departement Urologie van de Universitaire Ziekenhuizen St. Rafaël-St. Pieter in Leuven (1982-1983). Daarna ontwierp de biomedisch ingenieur twee jaar lang monitoring- en temperatuurmeetsystemen voor het ESAT-laboratorium in Leuven. Van 1986 tot 1988 coördineerde hij op het kabinet van Gaston Geens – voorzitter van de Vlaamse regering – FTI vanuit een nieuw concept: technologie voor de mens. Sinds 1988 is Jacquemyn gedelegeerd bestuurder van de zelfstandige FTI-stichting in Mechelen. Hij leert er de Vlamingen – tegen hun natuur in – fier te zijn op de technologische kennis die ze in huis hebben.

Vanaf begin jaren negentig breidde Jacquemyn FTI uit met een wetenschapsweek, later wetenschapsfeest genoemd. Zo groeide een Vlaams science center, waar iedereen met zijn ideeën en vragen terecht kan. Op 26 februari jongstleden opende Technopolis – voor 100% in handen van de overheid – zijn deuren langs de E-19 in Mechelen-Zuid. Het interactief centrum telt 74 medewerkers, is zeven dagen op zeven open en rekent op 300.000 bezoekers per jaar. Naast zijn educatieve taak fungeert Technopolis als ontmoetingsplaats voor wetenschapslui. Jacquemyn beoefent er management by walking around. Zo hoeft hij ’s avonds niet te gaan fitnessen om gezond te blijven. Voor alle veiligheid trekt hij nog elke week zijn baantjes in het gemeentelijk zwembad van Linden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content