‘Moordende concurrentie’ op de huurmarkt

© Getty Images/iStockphoto
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De krapte op de private huurmarkt neemt toe en dat vertaalt zich in stijgende huurprijzen.

Een woning huren in Vlaanderen wordt snel duurder. In 2023 bedroeg de gemiddelde huurprijs bij het aangaan van een nieuw huurcontract 868 euro. Dat is een stijging van 6,4 procent op jaarbasis. In vergelijking met 2021 ligt de gemiddelde huurprijs al 11,3 procent hoger.

De cijfers komen van CIB, een belangenvereniging voor de vastgoedsector, dat daarvoor in samenwerking met de vastgoedverzekeringsmakelaar Korfine 55.000 nieuw afgesloten huurcontracten analyseerde.

CIB wijst erop dat de huurprijzen met enige vertraging de inflatie volgen. Tegelijk waarschuwt de belangenvereniging voor nog hogere huurprijzen als gevolg van het groeiende onevenwicht tussen de vraag en het aanbod op de private huurmarkt.

Aan de aanbodzijde hebben de stijgende rentevoeten de appetijt voor vastgoed bij investeerders doen afnemen. Ook overheidsmaatregelen als de inperking van het gunstige btw-tarief voor sloop/heropbouw en de afschaffing het federale langetermijnsparen voor onroerend goed wegen volgens CIB op het investeringsklimaat. Aan de vraagzijde heeft de renteklim tot een verschuiving van de koop- naar de huurmarkt geleid.   

De vastgoedmakelaars zien duidelijke signalen van een toenemende de krapte op de huurmarkt. Het aantal kandidaten per huurpand is voor de meeste panden verdubbeld van 10 à 15 naar 25 en meer. “Zeker als de huurprijs wat lager ligt (minder dan 850 euro per maand) is de concurrentie moordend”, stelt een persbericht. Vooral huurders met een beperkt budget lijken dus het gelag te betalen.

CIB pleit daarom voor een snelle opschaling van het aanbod, vooral in het betaalbare segment. Volgens woordvoerder Kristophe Thijs zijn extra sociale woningen “een logische prioriteit”, maar zijn ook de “private investeerders broodnodig”. Overigens ziet CIB ook op de Brusselse huurmarkt een grote terugval van nieuw aanbod, met een nog sterkere prijsstijging dan in Vlaanderen als gevolg: van 1.150 euro in 2022 naar 1.249 euro in 2023, een toename van 8,6 procent.

Leuven is de duurste centrumstad

In Vlaanderen stegen studio’s en kamers het sterkst in prijs, respectievelijk met 13 en 13,2 procent (zie grafiek hieronder). Hier speelt echter een inhaaleffect: tijdens de coronacrisis kende de vraag naar die woningtypes met een beperkte woonoppervlakte een dip.

Lees verder onder de grafiek

De verappartementisering van de huurmarkt zet inmiddels door. Bedroeg het aandeel van appartementen in de verhuringen in 2018 nog 69,6 procent, dan was dat in 2023 al 72 procent. De gemiddelde huurprijs van een appartement nam op jaarbasis toe met 6 procent, tot 821 euro. Voor halfopen bebouwingen komt CIB uit op een prijsklim van 7 procent, tot 1.046 euro.   

Vlaams-Brabant is voor alle woningtypes de duurste Vlaamse provincie om te huren. Provinciehoofdstad Leuven verdringt ook Antwerpen van de eerste plaats in de ranking van duurste centrumsteden voor huurappartementen. De gemiddelde huurprijs in het Leuvense stadscentrum klom liefst 14,8 procent hoger, tot 1.013 euro. In de Antwerpse stadskern steeg de huurprijs voor appartementen met 8,3 procent, tot 1.009 euro.  

Bekijk hieronder het studiogesprek (Kanaal Z) met Kristophe Thijs, woordvoerder van vastgoednetwerk CIB.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content