Mooie versterking

Het advies- en ingenieursbureau Arcadis wil de Canadese branchegenoot IBI Group overnemen. Arcadis doet een contant bod van 19,50 Canadese dollar op alle uitstaande aandelen van IBI Group, een premie van 30 procent boven de laatste beurskoers. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op 873 miljoen Canadese dollar, of 664 miljoen euro. De prijs komt overeen met 11,5 keer de verwachte bedrijfskasstroom voor 2022. Arcadis verwacht een positieve bijdrage aan de winst per aandeel en winstmarges. De prijs is redelijk.

IBI Group is met 3.500 medewerkers en een jaaromzet van 444 miljoen Canadese dollar vooral actief in de gebouwen- en inframarkten in Canada en de Verenigde Staten en ontwikkelt daar specifieke software voor, bijvoorbeeld voor verduurzaming van gebouwen. Het bedrijf liet in de periode 2019-2021 een hoge gemiddelde omzetgroei zien van 8,6 procent per jaar en behaalt een stevige ebitda-marge van 15,3 procent. Het doel is de omzet en de ebitda de komende vijf jaar te verdubbelen.

De overname voegt circa 13 procent aan de netto-omzet van Arcadis toe en 15 procent aan de ebitda. Arcadis financiert de acquisitie met schulden, waardoor de nettoschuld-ebitda-ratio zal oplopen tot binnen een bandbreedte van 1,5 à 2,5. Arcadis heeft zijn schuldpositie in de afgelopen jaren juist drastisch gereduceerd en behoudt daardoor een degelijke balans. IBI Group heeft een goed gevuld orderboek en stevent dit jaar af op een omzetgroei van 6,5 procent. De focus op software moet op termijn leiden tot hogere marges en meer terugkerende omzet uit abonnementen.

Sterk stijgende salariskosten vormen op korte termijn een bedreiging voor de winstmarges. Verwachte synergievoordelen van 15 miljoen Canadese dollar kunnen hier tegenwicht aan bieden. Verder zal het omzetaandeel van gebouwen, de meest recessiegevoelige markt, iets toenemen van 34 naar 37 procent.

Conclusie

De overname van IBI Group is al met al een prima versterking voor Arcadis. De winstverwachting voor 2023 kan dan ook naar omhoog richting 2,50 euro per aandeel. Tegen 13 keer de winst herhalen we ons koopadvies voor het aandeel Arcadis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content