Mont Ventoux voor beginners

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Wie met sporten wil beginnen, stelt zich best een doel. Met de fiets de Mont Ventoux op bijvoorbeeld.

Fietsen is een ideale sport voor beginners. Iedereen kan het, zelfs tot op hoge leeftijd, en de kans op kwetsuren is klein. Je kan het in groep doen, met het gezin of in je eentje. Bijkomend voordeel van fietsen is dat je het kan doen op momenten dat je agenda het toelaat, op jouw tempo en met weinig kosten.

Trainen voor 31 mei

Nu beginnen om in de zomer vlot naar boven te fietsen, is nog perfect haalbaar. Op 31 mei zullen ruim 2000 Vlamingen op hun fiets stappen om de Mont Ventoux te beklimmen tijdens de derde editie van de campagne Ventourist/Ventousiast van Sporta. De helft van de deelnemers zijn absolute beginners. Ook voor hen zijn de trainingen onlangs begonnen. De formule is een groot succes en de plaatsjes voor dit jaar zijn al lang uitverkocht, maar dat neemt niet weg dat er meer en meer mensen warmlopen voor de idee om met de fiets naar de Ventoux te trekken.

In de dorpjes aan de voet van de berg is het de hele zomer lang een va-et-vient van fietsende Vlamingen. De Mont Ventoux is een mythische berg voor Vlaamse fietsers. Heroïsche duels zijn hier uitgevochten, bijvoorbeeld tussen Lance Armstrong en Marco Pantani. De Britse wielrenner Tom Simpson liet er het leven in 1967, een kilometer van de top.

De Mont Ventoux is al lang niet meer het voorrecht van topwielrenners. Wat je nodig hebt, is goodwill, een degelijk trainingsschema en een goede fiets. In een zestal maanden kan je je lichaam perfect klaarstomen voor de beklimming. In de handel zijn diverse praktische boeken beschikbaar met trainingsschema’s, speciaal voor de Mont Ventoux. Daarnaast vind je diverse schema’s en praktische tips terug op het internet: googel maar eens op ‘fietsen op Mont Ventoux’. Je zal versteld staan hoe groot de aantrekkingskracht van deze 1912 meter hoge kale berg is.

Ook voor vrouwen

Het succes van de beklimming staat of valt met een goede voorbereiding. Evolueren van een ondermaatse conditie naar een goede vorm heeft overigens nog andere voordelen. De gemiddelde ventourist verliest zeven kilo tijdens de zes maanden voorbereiding. Veel mensen denken dat je groot en sterk moet zijn om bergop te fietsen. Dat klopt niet. Je moet wel aangepaste versnellingen hebben. Zelfs goed getrainde fietsers kunnen niet zonder. Je moet naar boven met een kleine versnelling, die je makkelijk kunt ronddraaien. De benen moeten dus goed kunnen peddelen. De boodschap is: conditie kweken en veel kilometers vreten op de fiets.

Fietsen boeit niet alleen mannen. Meer en meer vrouwen schaffen zich een goede fiets aan en plannen tochtjes in het weekend. En natuurlijk kunnen ze evengoed de Mont Ventoux opfietsen als mannen. De ervaring leert dat vrouwen geneigd zijn de klim te overschatten. Vaak denken ze dat ze het nooit zullen halen, maar de praktijk bewijst het tegendeel. Vrouwen zijn voorzichtiger. Fietsen is wel een iets technischer sport en dat ligt vrouwen dan weer minder goed. Een ideale activiteit om met een partner te doen dus. (T)

www.sporta.be/montventoux

www.dekaleberg.nl

www.wielersportboeken.be

hoofdredacteur bodytalk

Marleen.finoulst@bodytalk.be

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content