Monopolie in de zeevisserij

Alle zeevissers moeten zich aansluiten bij één erkend sociaal secretariaat. En dat laat zijn nieuwe software ook nog financieren door het Zeevissersfonds.

In mei 2003 werden zeevissers verplicht om zich als reder aan te sluiten bij een sociaal secretariaat. Daarmee werden wantoestanden tegengegaan van werkgevers die nogal slordig omsprongen met hun administratie. Daardoor kregen vissers – die per vaart betaald worden – vaak te laat hun loon. De verplichte aansluiting was dus geen slecht idee.

Dit jaar verscheen echter een Koninklijk Besluit dat het Erkend Sociaal Secretariaat van de Kust (ESS Kust) benoemt als verplichte dienstverlener. Er werd met andere woorden een monopolie gecreëerd. Dat sociaal secretariaat is verbonden aan het boekhoud- en verzekeringskantoor Morbee-Ballegeer in Knokke.

In de sector werd raar opgekeken, want plots moesten werkgevers die al een aansluiting hadden bij een ander sociaal secretariaat, veranderen van dienstverlener. “Dit is toch onverantwoord,” zegt Wim De Zitter van het boekhoud- en verzekeringskantoor Callant in Brugge, dat een sterke positie in de visserij heeft. “Dankzij de overheid wordt een monopolie gecreëerd. De vissers kunnen nu moeilijker onderhandelen over de prijs van de dienstverlening.”

De visserij telt een honderdtal werkgevers. Het ESS Kust had al ongeveer de helft daarvan in handen. Een 35-tal vissers was aangesloten bij het sociaal secretariaat van de Oostendse beroepsvereniging Hand in Hand.

De RSZ liet in eerste instantie aan sociaal secretariaten weten dat het aangiften die niet van het ESS Kust kwamen, niet zou aanvaarden. Kleinere spelers op de markt legden zich daar bij neer en zagen enkele klanten vertrekken. Hand in Hand daarentegen besliste om het KB aan te vechten bij de Raad van State.

Uiteindelijk kwam er op het terrein een akkoord uit de bus. Hand in Hand mag zijn bestaande klanten behouden en zelfs nieuwe werkgevers werven. Het moet wel dezelfde software als het ESS Kust gebruiken, en de RSZ-aangifte wordt ingediend via het ESS Kust. “De kosten van die overschakeling zijn voor rekening van het Zeevissersfonds,” zegt Philip Vanslembrouck, secretaris van Hand in Hand. Ook het ESS Kust heeft zijn nieuwe software laten betalen door het Zeevissersfonds.

Het Zeevissersfonds is een soort van fonds voor bestaanszekerheid, dat paritair beheerd wordt en gefinancierd door de bedrijfsvoorheffing die de sector mag gebruiken voor het gewaarborgde dagloon en voor de transportkosten van de vissers naar Engeland. Hoort het financieren van software voor een privé-dienstverlener ook tot die taken? “Ik zou het moeten bekijken in onze statuten, maar het past zeker ergens perfect in,” verzekert een woordvoerder telefonisch. Het ESS Kust kon geen commentaar geven.

G.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content