MONOLIFT IN DE LIFT
De markt van monoliften verdrievoudigde het voorbije decennium. Een buitenkans voor het Gentse Thyssen De Reus, dochter van de Duitse staalgigant Krupp-Thyssen.
In de hal prijkt een stoel in een monolift, bij de wenteltrap. Gedelegeerd bestuurder Philippe Wauters neemt zelf plaats en demonstreert de waar, die tergend langzaam omhoog kruipt. Tegen een snelheid van 15 centimeter per seconde namelijk, zoals dat wettelijk is bepaald.
“De markt van de monoliften kende in België de voorbije tien jaar een groei van 500 naar 1400 verkochte exemplaren per jaar. Maar het blijft een product dat men alleen uit noodzaak koopt. Vooral ouderen en gehandicapten kopen de monolift. We hebben de voorbije 29 jaar 7000 stoelliften in België geplaatst. Daarvan werden er hooguit tien stuks gekocht om louter luxueuze overwegingen.”
Al sinds 1970 verkoopt de Gentse nv Thyssen De Reus monoliften. Philippe Wauters kwam in 1972 naar het bedrijf, en maakte het tot marktleider met 38%. Thyssen De Reus kan immers bogen op de knowhow en het uitgebreide verkoopnet van het Duitse moederbedrijf. Zoals de naam aangeeft, is het bedrijf een volle dochter van de Duitse staalgigant Krupp-Thyssen. De tweede eigennaam verwijst naar Johannes De Reus, een Nederlandse liftfabrikant die zijn bedrijf in 1988 aan het Duitse staalbedrijf verkocht. “We voeren een zeer autonome koers,” schetst Philippe Wauters de positie van het Belgische filiaal. “We staan volledig in voor de Belgische markt van de stoelliften. In het atelier maken we de rails voor België en Frankrijk. Dat is steeds maatwerk, in functie van de lengte van de trap. Bovendien verzorgen we de verkoop in België en Nederland van onze toneelinstallaties.”
Want Thyssen De Reus mikt niet alleen op stoelliften, goed voor 40% van het omzetcijfer. De omzet bedroeg in het boekjaar 1996-1997 205 miljoen frank, door 35 werknemers gemaakt. Thyssen De Reus ontwikkelde ook diverse applicaties, waarbij steeds een verticale beweging te pas komt. Installaties voor het onderhouden van gevels van hoge gebouwen zorgen voor een kleine activiteit met 5% van de omzet. Maar vooral de markt van toneelinstallaties groeit, en is al goed voor een derde van de verkoop. “We doen alles wat zich achter de schermen bevindt. Ook lichtbruggen, trekwanden, en brandschermen.” In Gent kregen de Opera en het NTG een beurt. Een Nederlandse referentie is de Amsterdamse Stopera. Vooral in Nederland zorgen de almaar toenemende veiligheidseisen voor een felle groei. Thyssen De Reus heeft vandaag zelfs handen te kort om alle opdrachten uit te voeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier