Mondialisering
Twee Aziatische golfers maken duidelijk dat er geen kleine spelers meer zijn. En dat de concurrentie almaar scherper wordt.
Eind oktober won de Indiër Jeev Milkha Singh (toevallig?) zijn tweede toernooi dat door Volvo werd gesponsord. Na de Chinese Open begin dit jaar was hij nu ook de beste in de laatste afspraak van de Europese Tour: de Masters van Valderrama. Singh, in 1998 de eerste Indiër die zich kwalificeerde voor de Europese Tour, lachte in zijn vuistje toen het lokale idool Sergio Garcia op de laatste hole een bogey sloeg. De Indiër kon meteen het prijzengeld voor de winnaar opstrijken: 666.660 euro.
“Dat is de mooiste overwinning uit mijn carrière, en ik zal nog lang van dit moment genieten. Voor mij is dit ook een heel belangrijke zege, want een belangrijke impuls voor de golfsport in mijn land. Dat zou sponsors moeten stimuleren om de golfsport in India te promoten en ontwikkelen.”
Nogal wat waarnemers die zich afvragen hoe een 34-jarige Indiër, die al bijna tien jaar heel discreet meedraait in de Europese Tour, het voor mekaar kreeg om de topspelers dit jaar twee keer een neus te zetten. Het antwoord is eenvoudig: onverzettelijke wilskracht en winzucht, ook behoorlijk wat talent (maar zo zijn er natuurlijk veel spelers) en vooral de raad van een vader die als sprinter deelnam aan de Olympische Spelen. “Telkens als ik voel dat de stress me te pakken krijgt, denk ik aan wat hij me leerde: in het heden blijven denken en diep ademen. Die techniek heeft me serieus geholpen op de golfbaan.”
Een ander mooi verhaal is dat van de Koreaan Yang Yong-Eun, die op 12 november in China, meer bepaald in Sheshan, behoorlijk een leuk rijtje topspelers klopte en de HSBC Champions won, een toernooi met alle winnaars van het jaar. Zoals Tiger Woods, Retief Goosen, Michael Campbell en nog wat andere illustere namen. Een indrukwekkend resultaat voor een speler die in de Japanse Tour speelt en dit jaar almaar beter ging presteren: 112de op de US Open in juni, 92ste in de British in juli, 47ste in het US PGA Championship in augustus, en nu dus dit. Hij finishte veertien slagen onder de par, twee beter dan Tiger Woods. De laatste dag kon Yang zich zelfs nog twee bogeys permitteren. Hij mocht een cheque van 655.883 euro in ontvangst nemen, “maar veel belangrijker is dat ik nu met de punten die ik verzamelde overal in Europa en de Verenigde Staten zal kunnen spelen, waar ik maar wil, tegen de besten der aarde.”
Hij blijft er intussen zelf op vooruitgaan. In amper één toernooi klom hij 39 plaatsen in het wereldklassement, waarin hij nu 38ste staat.
John Baete
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier