Moeders mooiste is ook moeders rijkste
De onrechtvaardigheden rijzen de pan uit. Na discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, gewicht, gestalte, talenkennis, ras en seksuele geaardheid hebben wetenschappers bij herhaling kunnen vaststellen dat ‘mooi zijn helpt’. Er is sprake van een beauty premium. Mooie mensen verdienen meer, huwen aantrekkelijkere partners, hebben leukere banen en maken sneller carrière dan hun lelijke evenknie. En die laatste uitdrukking is verkeerd gekozen. Lelijke mensen maken echt geen kans als ze in sociale competitie moeten gaan met de goden en godinnen der schepping.
Voor één keer bijna geen discriminatie tussen mannen en vrouwen. Mooi zijn helpt beide geslachten. Bij mannen vooral in een werkomgeving. Denk vooral niet dat ‘mooi’ zijn zo subjectief is, dat het de ene keer in jouw voordeel, de andere keer in jouw nadeel speelt. Er is een ontzettende consensus over de mooie exemplaren van het menselijk geslacht. U weet toch ook wel wie in uw familie of vriendenkring mooi is, en u weet toch ook wie het predicaat lelijk verdient?
Recent onderzoek van onderhandelingsexpert Dan Moore, gepresenteerd op de jongste conferentie van managementwetenschappen, veronderstelde dat dit wel zou blijken bij onderhandelingen. Iedereen kreeg een foto te zien van de partner met wie je zou onderhandelen. In werkelijkheid onderhandelde je steeds met dezelfde persoon, maar door een spitsvondige manipulatie dacht de helft met een lelijkerd te onderhandelen, en de andere helft met een adonis of venus. De resultaten logen er niet om, mooie partijen krijgen meer en betere voorstellen en behalen uiteraard betere resultaten. Want bij een onderhandeling sta je zo sterk als je beste alternatief. Wie veel aantrekkelijke alternatieven heeft, staat dus wel heel sterk.
Dan Moore ging een stap verder. Hij wou ook weten waarom de mooie medemens het zo veel gemakkelijker heeft in het onderhandelingsleven. En het antwoord was heel eenvoudig: mooie mensen worden als veel betrouwbaarder gezien. Zij zullen hun woord wel houden, zij zullen ons ook wel een groot stuk van de taart gunnen. Mooie mensen worden als genereus, behulpzaam, fair, eerlijk, en… competent gezien. Dit soort patronen verwondert zowat iedereen behalve de evolutiepsychologen. Mooi zijn is een shortcut voor gezond, net zoals een symmetrisch gelaat. Want een pokdalig gezicht kan er weleens op wijzen dat de ander zwaar ziek is geweest en dus misschien drager van zwakke genen. Gezonde mensen leven langer, een investering in een gezonde partner brengt veel meer op. Dat is trouwens ook de onderliggende reden waarom groot zijn een psychologisch voordeel heeft. Een grote partner heeft meer te bieden. Dat hoeft allemaal niet bewust te gebeuren, de meeste discriminaties gebeuren onbewust.
De evidentie is zo overweldigend dat er, uiteraard in de Verenigde Staten, al stemmen opgaan om de discriminatie op basis van mooi zijn te verbieden. In een ernstig en goed opgebouwd opiniestuk in The New York Times van 27 augustus heeft professor Hamermesh vurig gepleit om de discriminatie van de lelijkerds tegen te gaan, ook via wettelijke weg. Want de cijfers liegen er, tenminste in de Verenigde Staten, niet om. Op een hele carrière kost lelijk zijn je ongeveer 230.000 dollar in vergelijking met je mooie evenmens. Dat is waarschijnlijk nog een onderschatting van Hamermesh. Want mooie mensen trouwen uiteraard ook – ze hebben keuze genoeg – meestal met mooie mensen, en profiteren uiteraard mee van de hoge inkomens van de partner.
Het grootste probleem? Wie durft er nu uit te komen voor zijn handicap?
U haalt uiteraard de schouders op. Gekke Amerikanen. Toch zou ik u willen waarschuwen. Laat u van uw mooiste kant zien bij sollicitaties, bij budgetpresentaties, bij het leiden of beïnvloeden van vergaderingen. Zodra het spel ‘interpersoonlijke beïnvloeding’ heet, komt de ‘naakte aap’ in ons boven. Dan is je lichaamstaal tien keer belangrijker dan je abstracte woorden. Ga dus naar de kapper, trek je beste kleren aan en lach breed. Want als je lacht, ben je mooier.
De auteur is partner-hoogleraar management aan de Vlerick Leuven Gent Management School.
MARC BUELENS
Op een hele carrière kost lelijk zijn je ongeveer 230.000 dollar in vergelijking met je mooie evenmens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier