Moderne alchemie in de horlogerie
Rado, de Zwitserse pionier en specialist van horloges in hightechkeramiek, voegt nu ook chocolade toe aan zijn kleurenpalet van zwart, wit en metaal. En het merk presenteert ook een nieuw, ultralicht keramisch materiaal. Gesprek met CEO Matthias Breschan.
Eerst, in 1986, waren er de Rado-modellen in zwarte hightechkeramiek. Die wer- den gevolgd door witte keramische horloges. Het merk paste ook als eerste de plasmatechniek toe om een hoogtechnologische keramiek met een metalen glans te creëren. En nu krijgen drie modellen uit de collectie er een nieuwe kleur – de kleur van chocolade – bij : de Rado HyperChrome Automatic Diamonds Limited Edition, de Hyper-Chrome Automatic Chronograph Tachymeter Limited Edition en de Rado HyperChrome Automatic.
Op Baselworld stelde Rado bovendien de nieuwe HyperChrome Si3N4 voor, het eerste horloge met een kast en een bandje in hightech- keramiek met nitriden van silicium, een materiaal dat ongeveer 30% lichter is dan andere keramieksoorten.
Voor de Nederlandse trendwatcher Li Edelkoort heeft Rado symbolisch de rol overgenomen van de middeleeuwse alchemisten met hun voorliefde voor chemie en mystieke en filosofische tradities. Rado stapt graag mee in die vergelijking. Dat het merk recent een technologie ontwikkelde voor de productie van hightech-plasmakeramiek met taupe metaalglans, illustreert dat nogmaals. De eerste vraag aan Rado’s CEO Matthias Breschan ligt dan ook voor de hand.
DERTIG JAAR VOORSPRONG
In uw innovaties met keramiek legt u veel nadruk op de kleuren en texturen van de materialen. Loopt u niet het risico dat Rado straks veeleer met design wordt geassocieerd dan met een precieze tijdmeting ?
Matthias Breschan : “Het klopt dat Rado bekend is om zijn gebruik van innoverende materialen. Maar onder die vaak revolutionaire materialen vinden we dikwijls een gangwerk van Zwitserse kwaliteit, waarvan er sommige ook speciaal voor Rado werden ontwikkeld. Dat is het geval voor de DiaMaster RHW1, de Esenza Ceramic Touch, de HyperChrome Ceramic Touch en dit jaar ook de Rado HyperChrome Si3N4. Ons merk heeft zich altijd al geconcentreerd op het design en de hightechmaterialen van het horloge. Dat is dus een essentieel aspect van ons DNA. De hightech-plasmakeramiek kan zonder overdrijven als een moderne vorm van alchemie worden beschouwd. Het is een techniek die Rado in de horlogesector heeft geïntroduceerd. Daardoor kunnen we nu een keramiek produceren met een unieke metaalglans, terwijl er toch geen metaal bij te pas komt. Het gaat hier dus wel degelijk om een buitengewoon materiaal.”
Ook de merken uit het allerhoogste gamma zijn tegenwoordig met keramiek bezig. Heeft Rado de ambitie om bij dat gamma te geraken ?
“Rado was in 1986 het eerste horlogemerk om hightechkeramiek te gebruiken. Dat tal van luxemerken daar nu ook voor kiezen, bewijst dat het een nobel en luxueus materiaal is. Maar Rado beschikt over een onvergelijkbare expertise van dertig jaar. Vandaar dat we blijven pionieren. Momenteel bieden we in verschillende prijscategorieën modellen in dit lichte en krasbestendige materiaal aan.”
In welke prijscategorie positioneert Rado zich dan ? En wilt u in die categorie blijven ?
“Rado beschikt over een ruim prijzengamma nnn nnn in het segment tussen 1000 tot 4000 dollar, met een evenwichtige verdeling van mechanische modellen en kwartsmodellen, zowel voor mannen als voor vrouwen. Dat zal in de toekomst niet veranderen. Waarom zouden we – het is de sleutel van het succes van Rado.”
HARD MAAR NIET ONVERWOESTBAAR
Welk publiek viseert u met die plasmakeramiek ? En trekt het ook een nieuw cliënteel aan ?
“Hightech-plasmakeramiek lijkt op metaal maar bestaat eigenlijk voor 100% uit hightech- keramiek. Het verleidt dus zowel de liefhebbers van keramiek als de liefhebbers van metaal. Deze keramiek is wit bij de start, waarna we het behandelen in een plasmaoven, die door toevoeging van bepaalde gassen tot 20.000°C wordt verhit. Rado was het eerste merk om die techniek toe te passen. De techniek behoudt alle troeven van keramiek – licht, krasbestendig, anti-allergeen – en genereert dus bovendien dat bijzondere metalen uitzicht.”
Welke andere materialen gebruikt u of wilt u nog gebruiken voor de horlogekasten ?
“Dat is een ruim gamma, hoor. Van hightech- keramiek en ultralichte hightechkeramiek met nitriden van silicium, over roestvrij staal tot ceramos, een mix van 90% keramiek en 10% metaal. Hightechkeramiek is voor ons het sleutelmateriaal, zowel voor de bandjes als voor de kastjes. Waarom ? Omdat de lichtheid en de krasbestendigheid ongeëvenaard zijn. Bij de bandjes bieden we wel almaar meer modellen in leder aan. En die van onze Rado Court Collection zijn in rubber, wat beter past bij de sportieve stijl van dat horloge.”
“Maar we blijven innoveren op het vlak van materialen. Dit jaar hebben we op Baselworld de Rado HyperChrome Si3N4 voorgesteld : het eerste horloge waarvan de kast en het bandje in dat hoogtechnologische keramiek met nitriden van silicium zijn. Het is 30% lichter dan andere soorten keramiek. Dat is natuurlijk een troef voor het draagcomfort.”
Beperkt keramiek niet een beetje de kleurmogelijkheden van uw collecties ? Of kunnen we daarin nog verandering verwachten ?
“Het is waar dat keramische horloges lange tijd wit of zwart waren, maar we innoveerden dus al met de metalen glans van het plasmakeramiek. En we hadden al schakeringen van roze en geel goud in 2012, een hightech grijs in 2014 en voor de eerste keer hebben we dit jaar ook een chocoladekleurig horloge in hightechkeramiek. Dat stuurt ons allemaal in de richting van een nieuw, vaak jonger publiek.”
Krasbestendig, zei u daarnet. Maar wat met de breekbaarheid van een keramisch Rado-horloge ? Stel dat ik het op de grond laat vallen.
“Hightechkeramiek is een zeer hard mate-riaal. Op de Vickers-test behaalt het een score van meer dan 1200 – zeer hoog dus. Maar onverwoestbaar zijn ze natuurlijk niet. Zoals voor elk waardevol voorwerp moet je ook zorg dragen voor onze horloges.”
EEN BEETJE GEDULD
Mogen we ons dit jaar nog aan nieuwigheden van Rado verwachten ?
“We hebben dit jaar nog een of twee verrassingen in petto. Maar daar kan ik nog niets over zeggen. Mag ik een beetje geduld vragen ?”
Is Rado nog bezig met nieuwe gangwerken of hightechmaterialen ?
“In onze HyperChrome Si3N4 gebruiken we niet alleen een nieuwe ultralichte keramiek, maar ook een nieuw ultralicht gangwerk dat in samenwerking met ETA werd ontwikkeld. Het bevat bruggen in aluminium, die het gewicht van het gangwerk gevoelig verminderen in vergelijking met bruggen in messing bijvoorbeeld.”
Tekst Serge Vanmaercke
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier