Mode zoals vroeger (of toch bijna)

Minder strenge vormen, meer kleuren en afgewerkt met ongewone details: het maatpak is aan een flinke comeback bezig.

Pal Zileri: tel. 03 213 35 21, www.palzileri.com

Smets Tailors: tel. 011 22 74 15, www.smetstailors.be

Behalve Antwerpen en Brussel mag ook Hasselt zich met recht en rede een modestad noemen. Niet alleen vanwege het Stedelijk Modemuseum, maar ook door het avant-gardistische aankoopbeleid van enkele modehuizen daar, zoals het huis Jeurissen Couture, dat als eerste Jean Paul Gaultier aan de man bracht in België.

Hasselt is dan ook de ideale bestemming voor een dagje winkelen. Voor de fashion victims van het naburige Luik is dat trouwens al lang geen geheim meer.

10.30: de klant arriveert

Zaterdagochtend, 10.30 uur. Kleermaker Pierangelo Piva kijkt uit naar zijn eerste klant bij Smets Tailors, een bekende naam in de Hasseltse mannenmode. De familie, die sinds 1956 eigenaar is van het merk, heeft haar winkel in de Adelstraat gemoderniseerd en stapte in 2003 over van de klassieke kleermakerij naar het vrijwel volledige assortiment van het Italiaanse modehuis Forall (vooral bekend van Pal Zileri).

Het aanbod gaat van confectiekleding tot pakken die na het nemen van de nodige maten de klant als gegoten zitten. Bij die laatste formule moet je zo’n drie weken geduld oefenen voor je het kledingstuk kan dragen. In die tijd wordt het op maat gemaakt in Italië, in het vlakbij Vicenza gelegen Quinto Vicentino.

Hoewel de kleermakers bij Smets perfect zijn opgeleid voor hun taak – sommige klanten verkiezen zelfs een maatname ‘op zijn Belgisch’, omdat die iets meer bewegingsruimte voorziet in het toekomstige pak – is Pierangelo Piva de man van dienst in de modern ingerichte boetiek. De Italiaanse kleermaker heeft de hoofdzetel van Pal Zileri omgeruild voor België. Zijn overstap past in het beleid van het merk om de banden met de lokale clientèle aan te halen. En het moet gezegd, dit initiatief versterkt inderdaad de personalisatie van het product.

Ondertussen is de verwachte klant gearriveerd. Een vijftiger met een gemiddelde lengte en een beginnend buikje. Jules Gevaert draagt een 501, die net als hij al een dagje ouder is, en een wit hemd. Eenvoudig, ontspannen, maar met een gedistingeerde uitstraling. De sinds kort in Mechelen neergestreken Brusselaar behoort tot het middenkader van een autobedrijf, waar hij zich kleedt volgens de afspraken van de dag. Nu eens gaat hij gekleed zoals vandaag, op andere momenten draagt hij een pak. En vandaag is hij precies naar Hasselt gekomen om zijn volgende pak te bestellen. Dat had hij net zo goed in Antwerpen, Roeselare of Turnhout kunnen doen, maar de hartelijke sfeer in de Limburgse hoofdzetel draagt die zaterdag zijn voorkeur weg.

Borstomtrek 110 cm, schouders 133, dan middel en heupen… Pierangelo vraagt een capo teste – een proefjasje – maat 55 (hier telt men in halve maten). Op basis van de aanpassingen aan dit standaardjasje (zo’n dertig in totaal) zal het eindproduct worden gemaakt. Bij de broek volgt hij dezelfde werkwijze. Daar wordt het proefmodel op een vijftiental punten aangepast.

Voor de lengte van het jasje hanteert Pal Zileri bijvoorbeeld de gouden regel dat het tot aan de duimnagel moet komen. De maten blijven gelden, of je nu kiest voor een single- of double-breasted jasje, ruim gesneden of getailleerd. De hele operatie duurt zo’n 25 minuten en wordt opgeluisterd met de nodige commentaren in de taal van Dante, doorspekt met duizenden questo okkeyyeee (“dat lijkt me oké”).

Vervolgens betreedt Jules Gevaert de paskamer en de keuzeruimte, waar hij grasduint in de textielboeken die hem worden voorgelegd. Het is niet gemakkelijk om een definitieve keuze te maken uit de 300 tot 400 mogelijkheden die stoffenfabrikanten als Scabal, Loro Piana en Cerruti aanbieden.

11.15 uur: het werk zit erop

Ongeveer een half uur nadat hij de winkel was binnengekomen, beslist Jules Gevaert om een lichte zwarte stof te kiezen. Daar houdt het werk echter niet op: nu moet de kleur van het stiksel worden gekozen. “Hoezo? Gaan we daarvoor ook geen zwart gebruiken?” Nadat hij de verschillende mogelijkheden heeft gezien, kiest Jules een helder oker. “Dat zal origineel zijn.” Dan is het tijd om de knopen te kiezen en vervolgens de voering. “En als we die nu eens niet zouden afstemmen op de zwarte stof, maar op de kleur van de sierstiksels?”

Zo gezegd, zo gedaan. Een single-breasted jasje met twee of drie knopen, of liever double-breasted? “Liever single- breasted met een dubbele split aan de achterzijde, als het kan.”

“Certo!”

Het is 11.15 uur en het werk zit erop. Onze vroege klant wordt uitgenodigd om over drie weken terug te komen om het in Italië gefabriceerde eindproduct te passen. De eventuele laatste aanpassingen gebeuren hier, bijvoorbeeld voor de broekomslag (enkel of dubbel).

Drie weken later

Uiteraard vraagt semi-maatwerk het nodige geduld, maar de kermis is de geseling waard. Drie weken later kwam Jules Gevaert zijn nieuwe pak passen. “Zwart staat me goed. En het draag- en bewegingscomfort is buitengewoon! Ik denk niet dat ik ooit nog gewone confectiekleding zal dragen.”

Serge Vanmaercke

Voor de lengte van het jasje hanteert Pal Zileri de gouden regel dat het tot aan de duimnagel moet komen.

De klant wordt uitgenodigd om over drie weken terug te komen om het in Italië gefabriceerde eindproduct te passen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content