Mobistar en Telenet fuseren niet. Nog niet

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Mobistar en Telenet gaan niet fuseren in 2010. De concurrentie bijt niet genoeg en de winsten in mobilofonie zijn nog te vet. Maar dat verandert.

Bundels zijn de sleutel voor 2010. Niets nieuws onder de zon. Alleen komen er steeds meer bij. Nu ook bundels van televisie, internet, vast en gsm. Die bundels zijn een probleem voor Mobistar en Base die geen televisieaanbod hebben. Meer en meer van hun klanten deserteren. Nieuwe klanten stappen alleen in via forse promoties en dat is minder rendabel. Met een fusie van Mobistar, Telenet, en later eventueel VOO, zou een speler ontstaan met een volledig aanbod die Belgacom op alle terreinen kan verslaan. Dat inzicht bestaat zowat sinds de oprichting van Mobistar in 1996. Nooit was er acute nood om er werk van te maken.

Dat kan veranderen nu de telecomregulator BIPT gaten schiet in de winst van Mobistar. In 2010 gaan de gespreksafgiftetarieven voor mobiel bellen omlaag. Drastisch. Vandaag liggen die tarieven op 7,2 cent voor een minuut bellen naar Proximus, 9,02 cent naar Mobistar en 11,43 cent naar Base. Plus btw. Een nieuwe Europese methodologie brengt ze terug tot ongeveer 1 cent tegen begin 2012. Voor Belgacom is het een nuloperatie. Base en Mobistar zijn de klos. In 2009 was er geen enkele verlaging van die tarieven.

De winnaar is de goede oude vaste telefoon. Na zestien, zeventien jaar mag hij eindelijk ophouden het mobieltje, dat koekoeksjong, te subsidiëren. Vas-te telefoonforfaits worden aantrekkelijker. Ook weer een min voor Mobistar.

Wordt Mobistar zwakker, dan wordt Telenet sterker. Met zijn nieuwe Docsis 3-technologie kan het in 2010 veel hogere snelheden leveren en Belgacom aftroeven. Maar Telenet loopt gevaar dat zijn klanten niet kiezen voor snel, maar voor goedkoop en downgraden naar lagere bundels, die ook sneller worden. Dat is eieren lopen. In mobiel hoeft Telenet niet zo omzichtig te zijn. Elke nieuwe klant is winst. Als die klant van Base of Belgacom komt, is dat ook winst voor Mobistar, dat de radioverbindingen levert aan Telenet. Komt die van Mobistar, dan is dat een stuk verlies. Omdat mobiel internet de focus wordt voor Telenet en omdat ook Mobistar daar pal op aast – internet everywhere, weet u wel – zou de schade wel eens groot kunnen zijn. Komt daarbij dat Telenet de logische kandidaat is voor de vierde mobilofonielicentie. Dat kan de concurrentie nog verscherpen. Telenet heeft dus een wortel met televisie, maar ook een stok met mobiel.

De televisiebundels, de dalende winsten in mobiel en de fellere concurrentie dikken aan in 2010 en maken de geesten bij Mobistar rijp voor een fusie met Telenet. Maar het kantelmoment is niet voor 2010.

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content