Mithra-aandeel opgeschort, biedingen zijn onvoldoende om schuldeisers te betalen

Bezoek aan Mithra Pharmaceuticals in Flemalle | Foto: Belga Image

Het noodlijdende Waalse farmabedrijf Mithra, dat gespecialiseerd is in gezondheidsproducten voor vrouwen, heeft bindende biedingen ontvangen voor activa, maar de opbrengst van die biedingen is onvoldoende om alle schuldeisers volledig terug te betalen. Dat meldt Mithra maandagochtend in een persbericht. De handel in de aandelen van de Luikse farmabedrijven Mithra en Hyloris wordt maandag geschorst op de beurs van Brussel.

Begin vorige maand is Mithra een verkoopproces gestart waarbij het farmabedrijf delen of zelfs alle activiteiten wil verkopen, om zo het nodige geld op te halen. Mithra meldt maandag biedingen ontvangen te hebben voor Estetra en bepaalde andere activiteiten en activa, en de zoektocht naar potentiële kopers voor al zijn activiteiten voort te zetten. De ontvangen biedingen zijn onvoldoende om alle schuldeisers terug te betalen en creëren dus geen waarde voor de aandeelhouders van Mithra, aldus het bedrijf. 

Mithra heeft beurstoezichthouder FSMA om de opschorting van zijn aandeel gevraagd zolang de onderhandelingen met potentiële kopers lopen. Het farmabedrijf stelt de publicatie uit van zijn jaarrapport voor 2023, die gepland was op 30 april. De handel in de aandelen van de Luikse farmabedrijven Mithra en Hyloris wordt maandag geschorst op de beurs van Brussel. Dat meldt toezichthouder FSMA.

Bescherming tegen schuldeisers

Mithra heeft van de ondernemingsrechtbank van Luik twee maanden gerechtelijke bescherming toegezegd gekregen voor twee filialen. Die beschermingsmaatregelen zijn van kracht tot 19 juni.

De rechtbank gaf groen licht voor een procedure van overdracht onder gerechtelijk gezag voor de afdeling Mithra CDMO (een onderzoeks- en productiefaciliteit) in Flémalle, zoals Mithra eind vorige maand gevraagd had. Bij zo’n procedure is er bescherming tegen de schuldeisers en wordt er door de rechtbank een gerechtsmandataris aangesteld die op zoek gaat naar een overnemer voor de onderneming in moeilijkheden of voor delen ervan.

Voor Novalon, zijn filiaal voor complexe therapeutica, krijgt Mithra de goedkeuring voor een procedure van gerechtelijke reorganisatie, om tot een minnelijk akkoord te kunnen komen met zijn schuldeisers en de schuld van Novalon te herstructureren.

Verlies door afwaarderingen

Mithra werd een kwarteeuw geleden opgericht door de in opspraak gekomen ex-topman François Fornieri en dokter Jean-Michel Foidart. Begin vorige maand is Mithra een verkoopproces gestart waarbij het farmabedrijf delen of zelfs alle activiteiten wil verkopen, om zo het nodige geld op te halen.

Begin maart meldde het bedrijf dat zijn CEO per direct opstapte en midden vorige maand meldde Mithra economische werkloosheid voor zeker een kwart van het personeel. Het bedrijf zei daarvoor de goedkeuring gekregen te hebben van de RVA. Mithra stelt zowat 230 mensen tewerk. Twee weken geleden raakte bekend dat de voormalige CEO David Horn Solomon het farmabedrijf aanklaagt voor onredelijk ontslag.

Mithra leed vorig jaar een verlies van 173,5 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg het nettoverlies bijna 60 miljoen euro. Het nieuwe verlies was onder meer het gevolg van 74,1 miljoen euro aan afwaarderingen op activa. De omzet daalde van 67 naar 40,2 miljoen euro. Het aandeel Mithra, dat in 2018 nog boven de 35 euro noteerde, is vandaag nog maar een centjesaandeel.

Op datum van 19 februari waren volgens de website van Mithra de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf François Fornieri (15,64 procent), de Amerikaanse investeringsmaatschappij Armistice Capital (14,47 procent) en de Waalse overheidsholding Noshaq (het vroegere Meusinvest, 7,94 procent). Investeringsmaatschappij Alychlo van ondernemer Marc Coucke had in het verleden ook een stevig aandeel in Mithra, maar heeft dat de voorbije tijd afgebouwd.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content