MISTER NORTEL
Stel, het is eind jaren ’80. Je bent een Amerikaanse telecomgigant met een miljardenomzet in dollars en duizenden werknemers, en je wil op de Benelux-markt doorbreken. Michel Lamberechts (42j.) weet er alles van. Zijn bedrijf Northern Telecom Data Systems, waar hij toen het technisch management deed, werd ontmanteld en ondergebracht bij het Britse ICL. Waarna hij op eigen houtje aan Nortel, de Amerikaanse telecommoeder, voorstelde om hier een lokale vestiging uit te bouwen.
“Van liberalisering was er toen nauwelijks sprake,” herinnert hij zich. “Maar ik geloofde in het potentieel ervan.” In een eerste fase zocht Michel Lamberechts vooral Nederland af, waar de markt al vroeger was opengegaan. Een harde klus, die pas na twee jaar resultaten afwierp. “We rijfden toen enkele grote contracten binnen : onder meer met ABN Amro, PTT Telecom, Van Lanschot Bankiers.”
De omzet van het lokale kantoor schommelde toen met die eerste projecten rond de 5 à 10 miljoen dollar (zo’n 150 tot 300 miljoen frank). Dit jaar mikt Nortel en dan nog énkel op de Belgische en Luxemburgse markt op meer dan 2 miljard frank omzet, vooral dankzij de orders van het tweede mobilofoonnet Mobistar waarvoor het de helft van de basisstations levert.
“Ik slaagde erin intuïtief telkens de juiste medewerkers aan te trekken,” benadrukt Michel Lamberechts. “Daaraan heb ik alles te danken. Noem mij dus geen baas, ik vind mezelf eerder een team leader.” Die sociale aanpak typeert de minzame country manager bij Nortel, geboren in Lier en getogen in Putte. In Mechelen volgde hij een opleiding industrieel ingenieur elektronica. Bijna meteen na zijn legerdienst in 1976 verzeilde hij bij Data 100, een Amerikaans computerbedrijf dat begin jaren ’80 werd overgekocht door Northern Telecom.
Aan ronkende diplomatitels of ellenlange curricula vitae heeft Lamberechts duidelijk geen boodschap. Een bondig tekstje biografische info 12 lijnen lang en per fax toegezonden moet volstaan om zijn loopbaanprofiel te typeren. Michel Lambrechts zoekt zijn “evenwicht” graag in de natuur, hij noemt zich een plattelandsmens “ik kan niet zonder mijn vertrouwde woonomgeving op de buiten”. Een verhuis met partner is op til : naar Tremelo. Levensnoodzakelijke compensatie voor een razendsnel evoluerend telecombestaan in Brussel.
MICHEL LAMBERECHTS (NORTEL) Intuïtief kon ik steeds de juiste medewerkers aantrekken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier