‘Misschien moeten we de bedrijfswagens gewoon afschaffen’

09:30 © Getty Images/iStockphoto

Trends liep een dag in het spoor van Jean-Pierre Clamadieu, een dag die in het teken stond van de publicatie van de halfjaarresultaten van de chemiegroep.

7.00 u. De wekker gaat. Een echt vroege vogel is Jean-Pierre Clamadieu niet. Het liefst werkt hij eerst even thuis in Brussel. “Ik hou niet van te veel drukte in de ochtend”, klinkt het. Zeker nu de avond ervoor wat is uitgelopen. “Kort voor middernacht heb ik nog gevraagd één woord te veranderen aan het persbericht dat we deze ochtend hebben uitgestuurd”, klinkt het. “Het citaat had het over onze klanten bedienen. Ik wou dat daar stond ‘béter bedienen’.”

9.30 u. Aankomst in gebouw S, het hoofdkwartier van de groep op de Solvay-campus in Neder-Over-Heembeek. Enkele minuten later stappen we zijn hoekkantoor binnen om even warm te draaien voor de gezamenlijke dag. Clamadieu snakt naar vakantie. De volgende dag reist hij naar Brazilië met zijn twee tienerdochters voor achttien dagen. “Ik ken het land goed en ben blij er nog eens naartoe te kunnen gaan.”

10.00 u. Start van de leaders meeting, een intern kwartaalgebeuren voor het senior management, waarop wereldwijd wordt ingebeld. In de zaal zijn een veertigtal aanwezigen, maar in totaal zal Clamadieu zo’n 500 managers briefen, geflankeerd door CFO Karim Hajjar en Augusto Di Donfrancesco, lid van het uitvoerend comité. Op het programma staat steevast als eerste punt het onderwerp veiligheid en het aantal accidenten op de sites, en dan duiding van de kwartaalresultaten. Het volgende agendapunt is een incident over een diefstal van gegevens op een site in de Verenigde Staten. “Een zeer onaangename situatie”, zegt Clamadieu. “Dat mag en zal niet opnieuw gebeuren.” Nadien volgt een vragenrondje, onder meer over de volgende kapitaalinvesteringen en de nieuwe CEO. “Het is de bedoeling daarover te communiceren in oktober, maar alles loopt zoals gepland”, wil Clamadieu enkel kwijt. Ook de brexit en Donald Trump passeren de revue. “Vandaag merken we geen significante impact van de politieke beslissingen van Trump, maar het is allemaal zo onvoorspelbaar.” Over de brexit maakt hij zich meer zorgen. “Een harde brexit zou lastig zijn voor onze toevoerketen gezien onze belangen in de luchtvaartsector.” Airbus haalt zijn vliegtuigvleugels uit het Verenigd Koninkrijk. Clamadieu surft nog door vragen over de #MeToo-beweging, de circulaire economie en het akkoord met BASF over de verkoop van de polyamide-afdeling. “Ik ben optimistisch dat we dat zullen afronden”, zegt Clamadieu.

10:00
10:00© Getty Images/iStockphoto

11.15 u. Vergadering met Michel Defourny, de algemeen secretaris van de groep, en projectleider Olivier Ferrary over de transformatie van de campus van Neder-Over-Heembeek. Solvay wil in 2021 de duizend werknemers onderbrengen in een ultramodern, duurzaam gebouw en de site omvormen tot een open innovatiecampus voor start-ups en andere bedrijven. Defourny leidt de voorbereidingen voor de werken. Het meest heikele punt is de parkeerruimte. Drie opties liggen op tafel, telkens voor 600 parkeerplaatsen. “Misschien moeten we de bedrijfswagens gewoon afschaffen”, grapt Clamadieu. “Maar serieus, ik vind het aantal parkeerplaatsen waanzinnig. Dat is echt typisch Belgisch. Op onze site in Lyon zijn misschien 50 plaatsen voor 800 mensen.” Ook de locatie van een nieuw multifunctioneel meetingcenter en het werken in open ruimtes in plaats van in aparte kantoren wordt besproken. “Gaan mensen klagen, of zijn ze voldoende enthousiast over dat project?” vraagt Clamadieu.

11:15
11:15© Getty Images/iStockphoto

11.45 u. Clamadieu loopt bij Di Donfrancesco binnen voor een update over enkele projecten, zoals een verbetering van de customer experience. Di Donfrancesco wijdt uit over 3000 kleinere klanten die beter moeten worden begeleid. Clamadieu houdt er de vaart in, wiebelt op de stoel en schuift voortdurend met zijn iPad. Hij onderbreekt Di Donfrancesco regelmatig met strakke vragen, maar even goed met terloopse kwinkslagen. “We moeten snel alle relevante informatie op tafel gooien”, zegt Di Donfrancesco over de gesprekken met Clamadieu, terwijl die laatste even is verdwenen voor een dringend telefoontje. “Maar we hebben een grote autonomie. Hij wil the big picture kennen.” Ook de digitale transformatie van de business komt ter sprake. “Laatste vraag: waar moeten we meer inspanningen doen?” vraagt Clamadieu, die na het antwoord als een knipmes rechtveert en wegbeent. Tijdverlies staat niet in het woordenboek van de CEO.

11:45
11:45© Getty Images/iStockphoto

12.30 u. We stuiven, samen met woordvoerster Caroline Jacobs, naar de lunch in een afzonderlijke zaal in het bedrijfsrestaurant. Clamadieu houdt het op fris bruisend water en espresso’s bij en na de maaltijd, en wijdt uit over zijn rol als CEO en Engie-voorzitter.

14.20 u. Clamadieu schuift aan naast CFO Hajjar en Geoffroy Raskin, de nieuwe directeur investor relations, voor de voorbereiding van de conferencecall met analisten. “Voor presentaties van kwartaalresultaten ben ik niet zenuwachtig, maar je moet de aandacht er bij houden. Een ongepast woord of een verkeerde intonatie kan de verkeerde indruk geven. De lichaamstaal moet juist zijn”, legt Clamadieu uit. Hajjar geeft aan waar analisten mogelijk over zullen struikelen, en hoe daar het best op gereageerd wordt. Hij meldt ook dat sommigen al hadden laten verstaan ongerust te zijn over het gebrek aan nieuws over de opvolging. “Die klacht neem ik voor mijn rekening”, reageert Clamadieu, die nog even spart met Hajjar. Na amper zeven minuten zit de voorbereiding erop. Clamadieu neuriet zowaar even. Intussen vullen de schermen in het zaaltje zich met de namen van de analisten en wordt duidelijk wie van de bellers vragen wil stellen.

14:33
14:33© Getty Images/iStockphoto

14.33 u. Moderator Julie wenst Clamadieu and Hajjar een goede conferentie. ” Let’s go“, zegt Clamadieu, die de inbellers verwelkomt en meteen het thema van zijn opvolging aansnijdt. De analisten worden ook uitgenodigd voor een update van de strategie van Solvay in Londen op 24 september. “Wat daar wordt gezegd, is zeer zinvol, want je moet niet verwachten dat de nieuwe CEO een andere strategie zal implementeren.” Er hangen vijftig analisten aan de lijn, maar toch zijn er slechts een dozijn vragen. Opvallend: alle antwoorden volstaan, niemand dringt aan. Ook opvallend: geen tekenen van stress bij Clamadieu. Een klein uur later zit de sessie erop. “Goed Karim, geen verrassingen”, aldus Clamadieu, die polst hoe de aandelenkoers intussen reageerde. Positief. De CEO veert op, kijkt in onze richting en grapt ‘en nu bellen voor mijn andere job, met Isabelle (Kocher, nvdr).”

16:40
16:40© Getty Images/iStockphoto

15.35 u. We kruisen Clamadieu in de wandelgang. “Je merkt nu hoe eenvoudig het allemaal is”, klinkt het luchtig. De vakantieperiode zit er allicht voor iets tussen, maar er wordt verrassend veel gelachen op het hoofdkwartier, en het is vooral Clamadieu die er de goede luim inhoudt.

16.40 u. Clamadieu heeft zich een uurtje in zijn kantoor teruggetrokken, om dan nog even tijd te maken voor Trends. We ronden af om halfzes. “U moet vaker komen, want u brengt ons duidelijk geluk”, zegt hij doelend op de aandelenkoers, die fors hoger staat. Een kwartier later snelt de CEO de trap af. De taxi zal hem voeren naar een Brusselse gym voor een snelle spinningsessie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content