‘Minimale dienstverlening holt stakingsrecht niet uit’
Werkgeversorganisaties Voka en Unizo reageren verontwaardigd op de verrassende spoorstaking. Beide willen dat de regering dringend werk maakt van een minimale dienstverlening.
“Wij zijn verbolgen over deze spontane wilde staking, die de burger gijzelt”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka in een reactie op de spoorstaking van donderdag.
“In de Brusselse binnenstad heerst verkeerschaos, en morgen opnieuw. Dit veroorzaakt enorme schade aan onze economie. De havens vrezen nu al voor de ‘just in time’ leveringen. De bonden spelen een gevaarlijk spel en spelen met de toekomst van het land, net nu we proberen ons imago op te vijzelen”, zegt Maertens.
Onaangekondigde spoorstaking roept weer vraag op naar stakkngswet en minimale dienstverlening. Regering moet NU initiatief nemen.
— Hans Maertens (@VOKA_HMaertens) May 25, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
“Het loopt de spuigaten uit”, vindt ook Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Vakbonden die wakker liggen van de toekomst van hun bedrijf en vooral de medewerkers, moeten voorstellen uitwerken om de productiviteit en dienstverlening te verbeteren in plaats van om de haverklap te staken.” Volgens Unizo ligt de globale productiviteit bij de NMBS ’20 tot 40 procent lager dan bij andere Europese operatoren’. Tegelijk dankt Unizo de Vlaamse medewerkers van de NMBS die niet aan de staking deelnemen.
Dank aan Vlaamse NMBS-medewerkers om vandaag toch voor dienstverlening te zorgen ook al zijn er vragen bij sommige maatregelen #wijdoenvoort
— Karel Van Eetvelt (@karelvaneetvelt) May 26, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Minimale dienstverlening
Na de ‘zoveelste staking op korte tijd’ dringt zowel Unizo als Voka er bij de overheid op aan dringend werk te maken van de minimale dienstverlening. Volgens Van Eetvelt holt een minimale dienstverlening het stakingsrecht niet uit. “Dit recht blijft onaangeroerd. Wel moet het perfect mogelijk zijn om in geval van een staking een beperkte en minimale dienstverlening aan te bieden zonder dat de veiligheid van de reiziger in het gedrang komt. Veiligheid is natuurlijk essentieel, maar dat mag geen excuus zijn om klanten aan hun lot over te laten”, verduidelijkt de Unizo-topman.
Van Eetvelt verwijst naar voorbeelden uit het buitenland, waar een minimumaanbod ‘perfect haalbaar’blijkt. Een minimumdienstverlening is volgens hem zeker mogelijk bij aangekondigde stakingen. In dat geval hebben veel reizigers al een alternatief gezocht, waardoor meestal slechts een kleinere groep reizigers, die niet over andere vervoersmogelijkheden beschikt, moet worden geholpen. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier