Minder omzet bij Deere

De koers van Deere & Company, de gigant in landbouwwerktuigen, werd in zijn opmars gestuit door de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal van het boekjaar 2013-2014 (afsluitdatum 31 oktober). Al blijft de bedrijfstop ook na twee trimesters uitgaan van een winst van 3,3 miljard USD (8,6 USD per aandeel), een daling van 7 % tegenover de 3,54 miljard USD recordwinst voor het boekjaar 2012- 2013 (9,09 USD per aandeel). In de voorbije drie maanden lag het probleem dan ook niet bij het resultaat, maar bij de omzetevolutie. De omzet dook 10 % lager in de periode februari-april (van 10,3 naar 9,25 miljard USD), een stuk onder de gemiddelde analistenverwachting van 9,65 miljard USD. De winst per aandeel van 2,65 USD lag weliswaar onder het cijfer van vorig jaar in hetzelfde trimester (2,76 USD per aandeel), maar wel een stuk boven de analistenconsensus van 2,49 USD per aandeel. Een gemengd beeld dus.

Deere & Company is een van de goedkoopste aandelen in de S&P500-index, zeker gezien zijn positie van wereldleider in een sector met gunstige perspectieven op lange termijn. We noteren minder dan 11 keer de verwachte winst voor het lopende boekjaar en minder dan 6 keer de ev-ebitda-verhouding. We blijven bij ons advies ‘koopwaardig’ (rating 1B) en houden de waarde stevig vast in de voorbeeldportefeuille.

Groeiversnelling bij Essilor

Enkele weken geleden gaf Essilor een trading-update over het eerste trimester. Net als wij kon ook de markt vaststellen dat, na het overgangsjaar 2013, opnieuw sprake is van een aantrekkende omzetgroei.De Franse wereldleider in lenzen kon een omzetgroei van 3,6 % tot 1,32 miljard EUR voorleggen, te vergelijken met een omzetgroei van 1,5 % vorig jaar. Ongunstige wisselkoersschommelingen hadden een negatieve impact van -4,8 %. Met andere woorden: bij constante wisselkoersen was toch nog sprake van 8,4 %. Dat is 3 % meer dan de 5,4 % omzetgroei van het hele boekjaar 2013.

Vorig jaar wist Essilor het wereldmarktaandeel in lenzen verder uit te breiden tot 37 %. De verbetering van de omzettoename heeft te maken met de verdere sterke groei in de opkomende landen: +8,9 % in Latijns-Amerika en zelfs +9,1 % in Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Het aandeel van de groeilanden blijft daarmee toenemen en bedraagt nu 25 %, tegenover 21 % van de groepsomzet in 2013. Ook is er het herstel van de Amerikaanse markt (0,9 % omzetgroei bij constante wisselkoersen). Samengevat: een zeer degelijke start van het jaar, maar het management hoopt dat de omzet verder aantrekt, want de ambitie is dit jaar een omzetgroei van 10 à 12 % (bij constante wisselkoersen) en een licht hogere marge te halen. Vorig jaar bedroeg de nettowinst per aandeel 2,82 EUR.

Het dividend werd voor het eenentwintigste jaar op rij verhoogd (+6,8 %, tot 0,94 EUR per aandeel). Dit groeiaandeel herstelde op de trading-update, maar blijft ‘koopwaardig’ (rating 1A) en is een basiswaarde in het thema vergrijzingvan de voorbeeldportefeuille.

DEERE & COMPANY IS EEN VAN DE GOEDKOOPSTE AANDELEN IN DE S&P500-INDEX.

ESSILOR BLIJFT EEN BASISWAARDE VOOR DE VOORBEELDPORTEFEUILLE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content