Zoals hij in 1998 op de markt kwam, was de Toyota Yaris best een vernieuwende auto. Het was een van de eerste modellen die kleine buitenafmetingen wist te combineren met een opvallend grote binnenruimte. Ook de vormgeving van de kleine Japanner was verfrissend, want jong en dynamisch. Een beetje hip zelfs. En zie, vandaag is de Yaris een heel belangrijk product voor de Aziatische constructeur. In twaalf jaar tijd werden er twee generaties van gebouwd – de originele en een facelift – en werden in Europa niet minder dan 2,5 miljoen verkoopbonnetjes getekend. Toyota wil met zijn nieuwe Yaris niet alleen de bestaande klanten behouden, maar in een segment met almaar scherpere concurrentie ook nieuwe kopers aantrekken. Daarom koos het voor een behoudende, risicoloze aanpak. En dat is vooral te merken aan het design. In tegenstelling tot de eerste Yaris van 1998 springt de nieuwkomer niet meer uit de band. Anders bekeken: er had evengoed een logo van om het even welk ander Aziatisch merk kunnen op staan.
Het interieur van de Yaris geeft nog altijd dat gevoel van grote binnenruimte voor een kleine auto. Tenminste, als je vooraan zit. Achterin mag je niet groter zijn dan 1m78, anders zit je met je hoofd tegen de dakbekleding. Voorts konden we ons niet van de indruk ontdoen dat het interieur iets minder goed is afgewerkt dan dat van zijn voorganger. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de jacht op overtollige kilo’s: auto’s moeten zo licht mogelijk zijn om zo weinig mogelijk te verbruiken, en daarom kiezen de constructeurs heel vaak voor veel te goedkoop aanvoelend plastic.
Bij de benzinemotoren is het kiezen tussen een 1 liter en een 1,3 liter. Natuurlijk is de 1,3 iets krachtiger, maar wie een auto voor rond de deur zoekt, gaat beter voor de kleinere en zuinigere driecilinder: een kleine maar aangename motor die voor zo’n kleintje behoorlijk pittig uit de hoek kan komen. Wie toch voor de 1,3 liter gaat, mijdt beter de gerobotiseerde automatische versnellingsbak: het ding schakelt veel te traag. De 1,4 liter turbodiesel met handgeschakelde versnellingsbak biedt een behoorlijk geheel. Op binnenwegen en in de stad is het heel soepel rijden, en er is voldoende vermogen voor de autoweg. Minpunt is dan weer dat je de trillingen van de motor soms tot in het interieur voelt.
Tot slot nog dit: Toyota pakt in zijn reclame zwaar uit met het navigatie/multimediasysteem met aanraakscherm dat opmerkelijk is voor het B-segment, maar in aanvoelen en gebruik is het helemaal niet vergelijkbaar met wat we in hogere segmenten gewoon zijn.
+
Basisversie goed uitgerust
–
Ruimte achterin
Jo Bossuyt