Minder druk met broodshops
Met zijn zelfbedieningswinkels heeft bakker Marc Van Eeckhout oog voor het welzijn van zijn medewerkers, maar zet hij bovenal in op de werk-privébalans van zijn cliënteel. “Broodnodig” heten de zelfbedieningszaken langs de weg. Een helder verlichte winkelruimte met vier tot zeven automaten met een assortiment van 25 artisanale broden. “Een antistressmiddel voor de mensen die vandaag steeds moeilijker tussen zeven en zes bij hun bakker geraken”, omschrijft Marc Van Eeckhout de zeven broodshops die hij het jongste jaar in Mechelen en omstreken opende. Vroeger had Van Eeckhout vier traditionele bakkerswinkels, maar op 29 februari ging de laatste dicht. “Onze hoofdwinkel bevond zich in Zemst, de gemeente met de grootste in- en uitgaande pendel van Vlaanderen. Almaar meer klanten raakten niet meer op tijd in de winkel. Zo werd het einde van de werkdag eerder een stressmoment dan een welgekomen rustpauze. Met de broodshops willen we de druk op het huishouden wat verlichten.”
Altijd open
Bij Broodnodig heeft de klant keuze uit een ruim assortiment van artisanale broden. “Zelfbediening betekent niet dat de klant geen kwaliteit mag eisen”, stelt Van Eeckhout, die naast bakker ook broodkeurder is. De broodshops zijn de klok rond en het hele jaar door open. Een aankoop duurt maximaal 30 seconden, en er kunnen meerdere klanten iets kopen. De shops liggen vrij kort bij elkaar, soms minder dan twee kilometer. Van Eeckhout: “We willen de klant die brood nodig heeft, systematisch de mogelijkheid bieden dat te kopen. Momenteel bevinden we ons in het centrum van de stad, langs drukke verkeersaders met parking, maar ook in kleinere woonkernen waar zelfs geen buurtwinkel meer is.”
Voorspelbaar ritme
Het zelfbedieningsconcept was ook een oplossing voor het tekort aan verkooppersoneel. “Onze — vooral vrouwelijke — verkopers ondervonden almaar meer stress doordat de openingsuren van de bakkerij erg moeilijk met een gezinssituatie konden worden gecombineerd. De weekendverkoopsters worden nu ingezet als hostesses bij speciale evenementen, zoals de opening van een shop of een degustatie. Die vinden enkel op zaterdag plaats en beginnen op een redelijk uur. De fulltimers, onder wie mijn echtgenote, mijn dochter en een familielid, werken hier nog altijd, maar doen nu meer marketing, klantencontacten en het onderhoud van de shops.” Ook de bakker zelf haalt voordeel uit de nieuwe aanpak. De hectische weekends en feestdagen maakten plaats voor een regelmatiger en meer voorspelbaar werkritme.
“Een antistressmiddel voor de mensen die vandaag steeds moeilijker tussen zeven en zes bij hun bakker raken”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier