Minder btw, maar niet overal
DE VLAAMSE minister-president Jan Jambon (N-VA) bepleit dat de federale regering de btw op nieuwbouw verlaagt. Een studie van de Gentse hoogleraar economie Johan Albrecht berekende dat een beperkte verlaging de bouwsector stimuleert en de overheid geld opbrengt. Een btw-verlaging zou de discriminatie verzachten tussen de registratierechten voor bestaande woningen (6% registratierechten) en nieuwbouw (21% btw). Die werd scherper na de afschaffing van de Vlaamse woonbonus.
Dat leidt ertoe dat heel wat jonge gezinnen volgens de jongste milieunormen opgetrokken nieuwbouw links laten liggen. Ze prefereren een verouderd gebouw, op te kalefateren met materiaal aangekocht met 6 procent btw. De vergroening van het woningbestand wordt dus fiscaal ontmoedigd.
In de onderhandelingsnota van Paul Magnette (PS) stond een beter afgelijnd voorstel: alleen 6 procent btw voor nieuwbouw na de sloop van een oud gebouw. Die regeling geldt al in dertien steden. Zo kan het verouderde Belgische woningarsenaal in een sneller tempo worden gemoderniseerd.
Een tweede noodzakelijke verfijning van het voorstel-Jambon is een beperking van de verlaagde btw tot stads- en dorpskernen. Het heeft geen zin een afgelegen villa of lintbebouwing plat te gooien om er nieuwe woningen neer te poten. Dat versterkt de ruimtelijke wanorde.
Een selectieve verlaging van de btw op nieuwbouw komt het klimaat ten goede, verbetert de mobiliteit en is fiscaal correcter. Bovendien is zo’n maatregel sociaal, economisch en budgettair voordelig. In dit dossier moeten de N-VA en de PS elkaar kunnen vinden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier