MIKKEN OP FINANCIEEL EN MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT

Sparen en maatschappelijk beleggen is het credo van Triodos Bank. “Wij garanderen een verantwoordelijk en transparant gebruik van het geld dat ons wordt toevertrouwd en stellen het ten dienste van duurzame ontwikkeling”, zegt Paul Gérard, de woordvoerder van Triodos. “Volgens ons bestaat de rol van een bank erin projecten van mensen te financieren met het spaargeld van andere mensen, niet het toevertrouwde geld op het spel te zetten met speculatieve of te complexe producten. Sinds haar oprichting in 1980 financiert Triodos Bank alleen concrete, lokale en duurzame projecten.”

TRENDS. Wat zegt u aan beleggers die geld op een spaarrekening zetten en willen weten wat de bank ermee gaat doen?

PAUL GÉRARD. “Wij garanderen volledige transparantie. Wij vinden dat spaarders het recht hebben te weten waarvoor de bank hun geld gebruikt. Daarvoor kunt u op onze website een interactieve kaart ‘Breng uw spaargeld in kaart’ raadplegen. Triodos Bank financiert bedrijven die actief zijn in het domein van de hernieuwbare energie, de biologische sector en passief- of lage-energiewoningen, zowel voor particulieren als voor profes-sionelen. We financieren ook maatschappelijke projecten, zoals rusthuizen van goede kwaliteit. En we zijn de financiële partner van cultuurprojecten, theaters en dansscholen, om maar enkele voorbeelden te noemen.

“Elke kredietaanvraag wordt geanalyseerd vanuit twee invalshoeken: eerst toetsen we het project aan de criteria van duurzame ontwikkeling, vervolgens evalueren we de financiële haalbaarheid ervan. Die twee dimensies gaan hand in hand. Winst is voor ons geen doel op zich. Een project moet zowel een financieel als een maatschappelijk rendement hebben.”

Welk rendement mag ik verwachten?

GÉRARD. “Ik wil duidelijk zijn: wij bieden niet het hoogste rendement op de markt. Ons rendement situeert zich rond het marktgemiddelde. Op dit moment biedt onze spaarrekening een basisrente van 0,75 procent en een getrouwheidspremie van 0,25 procent. Onze cliënten openen een spaarrekening bij Triodos opdat hun geld nuttig wordt besteed.”

Triodos Bank richt zich tot beleggers via beleggingsfondsen en tot meer welgestelde particulieren via vermogensbeheer. Volgen die activiteiten dezelfde filosofie?

GÉRARD. “De logica is dezelfde. Wij leggen het beleggingsuniversum vast door beursgenoteerde bedrijven te toetsen aan duurzaamheidscriteria. Op basis van onze selectie beheert Delta Lloyd onze beleggingsfondsen en waakt Puilaetco Dewaay over het vermogen van onze cliënten. Ook daar mikken we op een financieel en maatschappelijk rendement. Hetzelfde geldt voor onze aandeelhouders, die certificaten van aandelen bezitten die werden uitgegeven door de bank. Veel particulieren beleggen zo rechtstreeks in de bank. We streven naar een rendement op eigen vermogen van 5 tot 7 procent per jaar. Niet meer, omdat we dan ingaan tegen onze doelstelling van stabiliteit op lange termijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content