Mijnheer Algemeen Belang

Boudewijn Vanpeteghem Boudewijn Vanpeteghem is redacteur bij Trends.

Een civil servant. Een grand commis de l’État. Een mijnheer Algemeen Belang. Iemand met een hoog IQ én een hoog EQ. Een natuur- en muziekliefhebber. Een kaartspeler en koorzanger. Een echtgenoot en vader van twee kinderen. Dat levert in een notendop een rondvraag over Wim Coumans, Letermes mijnheer Bankencrisis, op.

Bij federaal minister Inge Vervotte (CD&V), van wie hij kabinetschef is, duurt het even voor ze het cv van de man kunnen verschaffen. Ze hebben er gewoonweg geen. En een mission impossible is een routineklus vergeleken bij een poging om de kabinetschef aan de lijn te krijgen. Om maar te zeggen dat Coumans het voetlicht meer dan schuwt.

Toen Vervotte in 2004 Vlaams minister werd, kreeg ze hem aan haar kant. De politica komt zelf aan de telefoon om haar voornaamste medewerker, een ‘rekentalent’, te bewieroken. Ze grapt dat hij steevast haar desserts opeet. Zij lust immers geen zoetigheden. Coumans neemt zijn taak als coach van Inge Vervotte wel heel ernstig op.

Alle gekheid op een stokje, de man is een van die sterkhouders achter de schermen, waarop de Vlaamse christendemocratie rust. Hij behoort tot de christelijke arbeidersbeweging en het netwerk van Jean-Luc Dehaene, van wie hij van 1985 tot 1988 kabinetschef was toen die de ministerportefeuille had van Sociale Zaken en Institutionele Hervormingen.

Coumans werd dan kabinetschef van eerste minister Wilfried Martens tot hij in 1991 de overstap deed naar de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN). Hij verkocht de bank aan Fortis en niet aan Bacob, de bank van zijn christelijke arbeidersbeweging, omdat dit beter was voor de staat. De civil servant heeft verstand van bankzaken en uitgerekend daarom koos premier Leterme eerder voor hem dan voor zijn eigen kabinetschef om het bankendossier op te volgen. Coumans is lid van het comité dat de verkoop van Fortis aan BNP Paribas begeleidt.

Cijfers

De man heeft gewoon verstand van cijfers tout court. Aan het begin van zijn beroepsloopbaan werkte hij op de dienst boekhouding van de VRT, toen nog BRT. Zijn curriculum vermeldt ook vijf jaar lesgeven aan de Sociale Hogeschool Heverlee. Het vak ‘boekhouden’. Hoe kan het anders. Drie jaar als wetenschappelijk medewerker van het Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva) van de KULeuven en acht jaar op de studiedienst van het ACV maken deel uit van het prepolitieke beroepsplaatje.

Vervottes kabinetschef studeerde toegepaste economische wetenschappen in Antwerpen en woont in Kessel-Lo bij Leuven. Hij is er lid van het Arenbergkoor. Mijnheer Algemeen Belang studeerde wijsbegeerte in Leuven en gaat door voor een gemoedelijk iemand met een groot gevoel voor humor, vooral droge humor. Dat stemt overeen met zijn weinig flamboyante persoon-lijkheid, die niet van spektakel houdt.

Hij creëert geen afstand tegenover zijn medemens en heeft naast de cijfers oog voor de sociaalmaatschappelijke en menselijke aspecten van een dossier. Maar zijn aanpak werkt medeonderhandelaars soms op de zenuwen. Ze verwijten Coumans te ambtelijk op te treden, wat de besluitvorming vertraagt.

De man is gebeten door de politieke microbe, want na zes jaar op de NMKN keerde hij naar zijn geliefkoosde biotoop terug als kabinetschef van toenmalig minister-president Luc Van den Brande. Dat Coumans in 1999, toen de christendemocraten in de oppositie verzeild raakten, voor het Rode Kruis koos, typeert hem. Het grote geldgewin in de bankwereld is niet zijn ding.

Kaartspelen is dat des te meer. Al valt te betwijfelen of hij daar nog veel tijd voor heeft. Hoe dan ook, zijn kaartersclubje is er eentje om u tegen te zeggen. Hij zit er aan tafel met Jan Renders, voorzitter van het ACW; Marc Justaert, voorzitter van de CM; en Gilbert De Swert, ex-topman van de ACV-studiedienst.

Kaarten doet hij ook met de secretaris van de katholieke bond van gepensioneerden, Jules Gee-roms, en met Paul Matthys, een van de topmannen bij ArcelorMittal. Bergwandelen, waar hij verzot op is, gebeurt samen met Steve Dubois, een andere voormalige kabinetschef van christendemocratische premiers.

Boudewijn Vanpeteghem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content