Mijn trainer en ik

Waar een persoonlijke trainer vroeger een voorrecht was voor topatleten, doen mensen zoals u en ik vandaag steeds vaker een beroep op het fenomeen ‘Personal Trainer’. Waarom? We willen een mooier figuur, maar vooral een betere levenskwaliteit.

Iedereen weet intussen hoe heilzaam beweging en een evenwichtige voeding zijn voor de gezondheid. Maar welke zijn nu de beste bewegingen, en wat zijn nu precies de kenmerken van de voedingsmiddelen? Voor de antwoorden op deze twee vragen, zoeken steeds meer mensen een Personal Trainer op.

Het stopt echter niet bij bewegingen en voeding. Sommige trainers willen de algemene gezondheid van hun beschermelingen verbeteren, ook op moreel en spiritueel vlak, en hen in zekere zin een nieuw levensevenwicht bieden.

Erkenning.

Er bestaat nog geen officiële erkenning van het beroep van persoonlijke trainer, en er zijn trouwens ook geen specifieke opleidingen. De meesten zijn voormalige sporters, leraars lichamelijke opvoeding, …

Het is intussen al meerdere jaren geleden dat de eerste Personal Trainers opdoken de Amerikaanse fitnesszalen. De Personal Trainer is dan wel niet nieuw in België, maar het beroep, dat bij ons (nog?) niet geregeld is, begint nu meer en meer ingang te vinden.

De enige manier om vandaag in contact te treden met een Personal Trainer, is via mond-tot-mondreclame of door aan prospectie te doen in fitnesszalen. Verscheidene trainers hebben zich gegroepeerd en bieden hun diensten aan via internet.

U wordt individueel opgevolgd, en daar betaalt u ook de prijs voor: 800 tot 2400 frank per sessie. En daarbovenop komt natuurlijk nog het abonnement voor de fitnesszaal. U hoeft dan wel niet langer Madonna te heten om over een persoonlijke trainer te beschikken, maar lang niet iedereen kan zich dit fenomeen veroorloven.

Levenskwaliteit.

Volgens Jean Sadouni, een ex-judokampioen die zijn diensten aanbiedt in het zeer exclusieve Champneys Brussels, is deze manier van werken zowel fysisch als mentaal bevorderend: “Het komt erop aan de levenskwaliteit te verbeteren, om op alle momenten van het leven over de nodige energie te beschikken.”

Tijdens een eerste ontmoeting polst Sadouni (45) naar de motivatie van de geïnteresseerde, naar zijn fysieke en mentale toestand, en naar zijn verleden op gezondheidsvlak. Op basis van dit gesprek stelt hij vervolgens een oefeningenplan op, en stelt hij nieuwe voedingsgewoonten voor.

Bij Thierry Houyoux, ex-atletiekkampioen en leraar lichamelijke opvoeding en biologie, ligt de nadruk dan weer voornamelijk op fysieke resultaten, die op hun beurt heilzame gevolgen hebben voor de geest. “Wat telt is niet de weegschaal maar de spiegel,” zegt hij. Houyoux (37) belooft bijvoorbeeld aan een man van 1m78 die 85 kilogram weegt en een buikje heeft, dat hij ongeveer zeven kilogram zal verliezen op drie of maximum vier maanden tijd door drie sessies te volgen per week. “En het zal eerst zijn buikje zijn dat verdwijnt, want het komt er ook op aan om het lichaam te herstructureren,” benadrukt hij.

Volgens Houyoux, Fitness Manager in het Europees Parlement en Personal Trainer in de Olympic in Brussel, zijn er in België in totaal slechts een dertigtal collega’s die om het even wie opvolgen, trainen en aanmoedigen. Hij telt meerdere zakenmannen onder zijn klanten.

Beroep.

Na een hele reeks proeven om de “maximale weerstand” te testen, besteden sommigen zeven uur per week aan de oefeningen met de Personal Trainer (vijf sessies van anderhalf uur). Zowel binnen als buiten. In het begin volstaan twee sessies per week. Nadien wordt geleidelijk aan overgeschakeld op gemiddeld drie of vier sessies.

Houyoux zou willen dat het beroep beter geregeld wordt in België, en dat er onder meer rekening wordt gehouden met de uiteenlopende methoden. In die zin doet hij een oproep tot zijn collega’s. Dit zou het voor de geïnteresseerden makkelijker kunnen maken om de juiste keuze te maken als hij een beroep wil doen op een Personal Trainer.

Jean Sadouni – Tel. 02-374 11 10; Thierry Houyoux – Tel. 075-96 94 76 – Internet: www.fitnergo.be

Serge Vanmaercke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content