Middelgrote bedrijven

6 Vento Groot worden met verbindingsstukken en toebehoren voor luchtkanalen? Het lukte CEO Pieter Tsjoen van Vento. Tsjoen was al langer thuis in de wereld van de luchtkanalen. Zijn vaders bedrijf Airkan was de rechtstreekse aanleiding voor de oprichting van Vento. In België levert Vento uitsluitend aan Airkan. Daar koos Tsjoen bewust voor, omdat hij niet wil leveren aan de concurrenten van zijn vader. Vento levert wel aan gelijkaardige bedrijven buiten België, want de interne afzetmarkt is niet groot genoeg om de investeringen te rechtvaardigen.

34 Turbo’s Hoet Turbo’s Hoet zag in 1974 het levenslicht als een eenmanszaak voor de verkoop en revisie van turbo’s. Al gauw barstte het bedrijf van Alfred Hoet uit zijn voegen. Onder meer via overnames van carrosseriebedrijven werd Hoet een internationale speler. Vandaag telt het bedrijf vestigingen in zeven landen. Hoet staat in België ook in voor de verkoop en het onderhoud van DAF-vrachtwagens. Een andere afdeling houdt zich bezig met het verhuren van trekkers en opleggers. Sofinim – voor driekwart in handen van Ackermans & van Haaren – nam vorig jaar een 50 %-participatie in Turbo’s Hoet.

74 Express Printing Business

Achter de naam Express Printing Business schuilt een hoogtechnologische activiteit. De start was evenwel bescheiden. Edouard Nolens was in de jaren tachtig jaloers op de hoge marges van drukkers van zelfklevende etiketten voor de grootindustrie. De doorbraak kwam er in 2002, toen EPB investeerde in een complex procédé om flessen te laten drukken. EPB treedt hiermee in concurrentie met grote spelers als Fuji en is een van de weinige die offset gebruikt. Dat bevordert de flexibiliteit. EPB ontwikkelt en verkoopt ook de ondersteunende apparatuur.

96 Gambro- Hospal Bloed is een flinke groeibusiness. Gambro heeft in Zaventem zijn hoofdzetel voor Afrika, Europa en het Midden-Oosten. Gambro maakt apparatuur waarmee het afgetapte bloed opgedeeld wordt in diverse bloedcomponenten, bijvoorbeeld bloedproducten van rode of witte bloedcellen. Voorts levert het apparatuur aan ziekenhuizen voor de behandeling van onder meer kankerpatiënten.

131 Ortec Het orthopedisch bedrijf Ortec is de zoveelste parel aan de kroon van Waterland Private Equity Investments. Waterland is een onafhankelijke Belgisch-Nederlandse participatiemaatschappij actief in België, Nederland en Duitsland. De investeringsmaatschappij legt zich toe op groeimarkten in de dienstensector. Waterlands Belgische portfolio omvat verder onder meer participaties in Senior Living Group (rust- en verzorgingstehuizen in België) en Health City International (fitness).

148 Parkeerbeheer Dimitri Heirbaut kocht in 1993 de Antwerpse onderhoudsfirma van parkeermeters Parcomet, thans Parkeerbeheer genoemd. Vrij snel diversifieerde deze zakenman naar beheerssystemen voor parkeren. Zo nam het bedrijf in 2000 het beheer, de collectie en de inning van de publieke parkings in Boom over. Met succes. Op korte tijd verdrievoudigden de inkomsten voor het gemeentebestuur. Ook de eigen inkomsten gingen in stijgende lijn.

166 Oxfam Fairtrade

Oxfam Fairtrade is het enige bedrijf met een meerderheidsaandeel in handen van een niet-gouvernementele organisatie in de Gazellenlijst. De groothandel in voedingsproducten uit eerlijke handel met het Zuiden ontstond uit de vzw Oxfam. Die besliste haar ethische producten niet langer alleen in de eigen verkooppunten aan te bieden. De groei komt ook uit een steeds duidelijker maatschappelijke trend: de consument wordt gevoeliger voor ethische initiatieven.

169 Exmar De familie Saverys telt drie kinderen: Marc, Nicolas en Virginie. Alledrie zijn ze referentieaandeelhouder van een beursgenoteerde maatschappij: CMB, Exmar en Euronav. De beurskoers van het gastankerbedrijf Exmar kende vorig jaar nog een flinke opleving toen het management aankondigde deze divisie naar de beurs van Oslo te willen brengen. Die plannen zijn voorlopig weer opgeborgen, nadat de holding Sofina heeft ingeschreven op een converteerbare obligatielening van 50 miljoen euro. Samen met een kapitaalsverhoging van 75 miljoen euro beschikt Exmar nu over voldoende middelen om zijn ambitieuze expansieplannen uit te voeren.

215 Helios Trading

Voormalig confectieatelier Helios Trading uit Aalter, in 1978 overgenomen door Winsol, dankt zijn groei deels aan de gunstige weersomstandigheden. Bovendien wil het bedrijf meer terrasoverkappingen verkopen aan horecazaken die hun rokende klanten willen beschutten tegen wind en regen, met dank aan het rookverbod. Die nieuwe wetten bieden mogelijkheden, maar je moet er ook op anticiperen. Geluk moet je deels zelf scheppen, aldus Helios.

246 Eurodesserts

Het bedrijf Eurodesserts in Beringen produceert mousses en pudding. Niet zomaar wat potjes, maar liefst een 200 miljoen units op jaarbasis. 90 % van die productie is bestemd voor het buitenland. Vorig jaar nog investeerde het bedrijf 9,4 miljoen euro in de oprichting van een nieuwe productiehal en de aankoop van nieuw materieel. De investering is goed voor 23 extra jobs.

274 Bio-Racer Het Looise Bio-Racer specialiseert zich in de productie van wieler- en schaatskledij. Het bedrijf kende in de jaren negentig een dip, omdat het een te brede focus had en bijvoorbeeld ook fietsen verkocht. Die laatste activiteit werd gestopt. Fietsen worden wel gebouwd door buurman en medegazelle, Race-Productions, geleid door Jochim Aerts, met de financiële steun van Paul Kumpen van het gelijknamige bouwbedrijf en, jawel, ook een Gazelle. De drie ondernemers zijn trouwens meer dan verdienstelijke cyclisten.

283 Traficon Traficon gaat terug tot de diversificatie in verkeerstoepassingen van Devlonics, eind jaren tachtig. Jo Versavel nam de activiteit over via een nieuwe nv: Traficon. De doorbraak van videodetectie voor het verkeer liet langer op zich wachten dan voorzien. Pas vanaf 2002 – tien jaar na de oprichting – kon Traficon zich permitteren om geld terug te storten aan zijn aandeelhouders. Vandaag lacht de toekomst hen toe.

309 Latexco Handling

Latexco Handling, de dienstenpoot van de gelijknamige matrassenproducent die naambekendheid verwierf via het wielrennen, klampt andermaal aan bij de middelgrote bedrijven. De Gazellenstatus lijkt verworven, en wordt jaar na jaar voortgezet.

338 Transics Het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle Group nam dit jaar de meerderheid in Transics, de Ieperse leverancier van boordcomputers voor vrachtwagens. De operatie moet het bedrijf meer middelen verschaffen om een grote Europese speler te worden, aldus de oprichters Walter Mastelinck en Ludwig Lemenu. Zij behouden allebei een minderheidsbelang en blijven aan het hoofd van het bedrijf. Transics boekte vorig jaar een omzet van 18,5 miljoen euro en een nettowinst van 3,4 miljoen euro.

355 Tribù Het tuinmeubilair van Tribù straalt een bijzonder moderne esthetiek uit. Het Belgische merk werkt met twee designers die elk een eigen lijn beheren: de ene is sober en uitgepuurd, de andere doet meer zuiders aan. De producten en catalogi van Tribù zijn een voorbeeld van soberheid en sereniteit. Tribù ontwerpt eenvoudige en esthetische meubelen waarvan de kwaliteit en de subtiliteit in de details en de afwerking zitten. De zorg voor detail blijkt trouwens ook een strategie om namakers te ontmoedigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content