Microklimaat bij de naturisten
BREDENE. In tegenstelling tot haar buren kende de badplaats die intussen berucht geworden is door haar naturistenstrand overtuigende prijsstijgingen. Zou het ene met het andere te maken hebben?
Jaar na jaar verandert het gezicht van Bredene. Je hoeft nu zelfs geen lange witte baard te hebben en een stuk in de vijftig te zijn om te kunnen zeggen dat je Bredene hebt zien evolueren. Sinds vier of vijf jaar hebben de veranderingen van het landschap aan de Driftweg en in de Kapelstraat de vorm aangenomen van nieuwe gebouwen die opgetrokken werden op de restanten van de oude ‘knarren’ die bij de vleet opgekocht werden door de lokale projectontwikkelaars. Een van hen, Bart Versluys, heeft in zijn thuisbasis Oostende zwaar te lijden onder de concurrentie, maar hier kan hij niet optimistisch genoeg klinken als hem gevraagd wordt naar de toestand van zijn corebusiness, die in 2008 wel wat werd toegetakeld.
Het liedje is inmiddels bekend: “Met de verkoop gaat het opnieuw bergop, mede dankzij de povere opbrengst van het spaarboekje, de lage intrestvoeten en de instabiliteit op de beurs. De crisis heeft grote onzekerheid in het leven geroepen, maar ook een groot potentieel aan kopers gevormd dat zich op het vastgoed heeft toegespitst.” Bart Versluys geeft wel toe dat de verkoop op plan niet meer zo goed draait als enkele jaren geleden. Bovendien gaat hij in de analyse van de nieuwbouwmarkt nog steeds uit van de primordiale rol van de locatie. Uiteraard. “Op de toplocaties krijg je het omgekeerde effect van wat zich voordoet op middelmatige locaties: de kopers staan daar te dringen om als eerste een voorlopige koopakte te kunnen ondertekenen. Daardoor scheppen ze meer vraag dan er aanbod is. Voor de vastgoedmarkt is dat natuurlijk een goudmijn, al dient gezegd dat diezelfde vaststelling ook al een heel eind voor de crisis kon worden gemaakt”, zo gaat Bart Versluys verder.
Nieuwbouw stabiel
In het nieuwe onroerend goed zijn de prijzen nochtans niet gestegen: de prijs draait daar nog altijd rond ongeveer 230.000 euro voor een appartement met twee slaapkamers van 80 vierkante meter. Volgens de projectontwikkelaar heeft bijna een kwart van de flats in zijn nieuwe gebouw Lautrec 2 – opgetrokken in de zuiverste stijl van diegenen die de ‘dijk’ van Bredene hertekend hebben – al een afnemer gevonden.
Men kan van een projectontwikkelaar natuurlijk geen defaitistische taal verwachten – een kwestie van imago -, maar toch lijkt het erop dat Bredene in 2009 baadde in een bijzonder zonnig microklimaat. De cijfers die gepubliceerd worden door de federale overheidsdienst Economie laten geen enkel misverstand bestaan: er deden zich stijgingen voor in bijna alle segmenten, uiteraard ook in dat van de appartementen, die met een sprong van de referentieprijs van 16 procent naar 215.000 euro tegen de stroom opvaren vergeleken met de soortgelijke eigendommen in de naburige badplaatsen.
“Die cijfers lijken algemeen gesproken enkel correct te zijn voor de appartementen. We hebben onlangs een appartement met twee slaapkamers op de negende verdieping en met zicht op zee verkocht voor 230.000 euro”, benadrukt Ingrid Malfaeyt, die Astrid Immobilia leidt, een van de meest invloedrijke agentschappen op de lokale markt. De makelaarster is overigens niet verwonderd over het fraaie plaatje dat geschetst wordt door de statistieken van de federale overheid: “We mogen zeker niet klagen: 2009 was een uitstekend jaar! Redelijkheidshalve moeten we wel toegeven dat de prijzen zich aangepast hebben aan de waarde van de eigendommen.”
Verhuur minder goed
Er is nochtans een schaduwzijde. De seizoensverhuringen zouden naar verluidt steil bergafwaarts gegaan zijn. In die omstandigheden zijn de prijzen alvast niet gestegen. Ingrid Malfaeyt geeft overigens grif toe dat een aantal contracten voor de neus van de vastgoedagenten ondertekend wordt omdat het internet als interface tussen de eigenaar en de huurder gebruikt wordt en de professionals daardoor soms in de kou blijven staan. “Het nieuwe Vlaamse decreet voor vakantieverhuur moet die toestand opnieuw rechttrekken. Voor de appartementen die in huur gegeven worden als vakantieverblijf gaat een certificatiesysteem met sterren gelden. Dat moet ons in staat stellen om onze plaats opnieuw in te nemen, terwijl de cowboys uit de markt worden geduwd.”
DOOR GUY VERSTRAETEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier