Metaalwaren met een sociaal vernislaagje
Begin dit jaar werd LeuTraKo opgericht, een ‘invoegbedrijf’ dat personeel aanwerft uit bevolkingsgroepen die op de arbeidsmarkt slecht vertegenwoordigd zijn. In ruil daarvoor krijgt het loonsubsidies van de Vlaamse overheid.
L euTraKo is een metaalconstructiebe- drijf, gevestigd in Hoboken. Het maakt, levert en plaatst onder meer leuningen, trappen en kleinere staalconstructies. Later dit jaar zal het zich ook toeleggen op de markt van stalen straatmeubilair.
“Onze klanten zijn de grotere metaalconstructiebedrijven die zulke activiteiten zelf afstoten,” vertelt stichter en gedelegeerd bestuurder Jan Marynissen. “Daarnaast doen ook bouwbedrijven, architectenbureaus, studiebureaus, openbare instellingen en de privé-sector een beroep op ons.”
LeuTraKo werd onlangs door Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt ( SP.A) erkend als zogenaamd ‘invoegbedrijf’: een startende onderneming die mensen aanwerft die slecht vertegenwoordigd zijn op de arbeidsmarkt. Het gaat om werklozen en arbeiders uit ‘kansengroepen’ zoals lassers en monteurs. Elke maand wordt het aantal werknemers uitgebreid en tegen het eind van dit jaar zal het bedrijf werk geven aan 30 mensen uit zulke kansengroepen. De Vlaamse overheid zorgt als tegenprestatie voor degressieve loonsubsidies: 80 % gedurende het eerste jaar, 60 % tijdens het tweede jaar enzovoort.
Marynissen is 49 en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de industrie. In het begin van de woelige jaren zeventig onderbrak hij zijn studie burgerlijk ingenieur om als arbeider in een fabriek te gaan werken. Later behaalde hij via avondonderwijs het diploma Industrieel Ingenieur. “Vandaag onderscheid ik me dan ook van andere managers doordat ik perfect kan praten met de laagste én de hoogste in rang,” zegt hij. En die dosis empathie is wellicht een belangrijke vereiste voor een bedrijf met een sociale ambitie. “We leren onze werknemers omgaan met economische wetten, leren hen en hun familie indien nodig de Nederlandse taal en begeleiden hen op gebied van fiscaliteit, recht en huisvesting.”
LeuTraKo heeft dit jaar nog subsidies nodig om te kunnen overleven. “Maar volgend jaar draaien we al break-even,” zegt Marynissen. “En vanaf 2006 zullen we voorzichtig winst maken, hoewel de subsidies jaarlijks afnemen.”
Roel van Espen
Roel van Espen
De Vlaamse overheid zorgt als tegenprestatie voor het sociale personeelsbeleid voor degressieve loonsubsidies.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier