Met zicht op zee

Voor een tentoonstelling met vakantiegevoel moet u deze zomer naar Den Haag. Het Gemeentemuseum toont hoe de Nederlandse badplaats Domburg artiesten aantrok om er en plein air te komen schilderen. Het Zeeuwse licht, het strand, de duinen en de vuurtorens lokten in de vroege twintigste eeuw figuren als Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck, Ferdinand Hart Nibbrig.

Al die kunstenaars bevonden zich in een andere fase van hun artistieke ontwikkeling. De spilfiguur was Jacoba van Heemskerck, die een relatie had met kunstverzamelaar Marie Tak van Poortvliet. In hun huis in Domburg kwam ook Mondriaan logeren. Hij reisde in 1908 voor het eerst naar Domburg, waar hij landschappen schilderde in steeds uitgepuurdere, expressievere composities, die soms theosofisch geïnspireerd waren. Zijn werk werd steeds abstracter, wat uiteindelijk leidde tot zijn lineaire composities in primaire kleuren.

Jacoba van Heemskerck evolueerde naar een kleurrijk expressionisme. De post-impressionist Toorop was de eerste van de artiesten op de tentoonstelling die Domburg bezocht in 1898. In zijn pointillistische werk voel je de zee vibreren.

Aan zee, van 14 juli tot 18 november in het Gemeentemuseum in Den Haag

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content