Met zes naar de finale

Streng maar rechtvaardig: de jury van de Belgian Building Awards selecteerde uit een groot aantal inzendingen slechts zes projecten voor de finaleronde. “We zoeken architectuur die de begane paden durft te verlaten”, verantwoordt jurylid Thierry Decuypere die keuze.

De Belgian Building Awards is met haar zestiende editie inmiddels een van de langstlopende architectuur- en bouwwedstrijden in ons land. De wedstrijd, een organisatie van Trends, Top Bouw, de Belgische Architecten, Batibouw, de Confederatie Bouw en Bouwkroniek, geldt ook als trendsettend: veel van de laureaten vallen nadien ook bij andere wedstrijden in de prijzen.

De oogst aan inzendingen voor de nieuwe editie mocht er zijn. 122 projecten bereikten op tijd de redactie van Trends: 52 in de categorie ‘residentieel gebouw’ en 70 in de categorie ‘niet-residentieel gebouw’. “Dat is een mooi aantal”, zegt Jan Bruggemans. “En net als vorig jaar lag het niveau van de ingezonden projecten hoog. Dat stemt ons gelukkig. Het betekent ook dat we de lat voor een finaleplaats hoog kunnen en moeten leggen.”

Gelegenheidsjurylid Thierry Decuypere, architect bij Bureau V+ en docent aan de architectuurschool La Cambre, preciseert: “We hebben veel degelijke, correcte ontwerpen gezien. Maar we gaan eigenlijk op zoek naar architectuur die de begane paden durft te verlaten. Naar gebouwen die vernieuwende antwoorden geven op complexe vragen. En die soms ook nieuwe vragen opwerpen.”

De kernjury, professor-architect Jan Bruggemans, burgerlijk ingenieur Laurent Ney en burgerlijk ingenieur-architect Dirk Jaspaert, liet zich dit jaar assisteren door de twee laureaten van vorig jaar, Thierry Decuypere en Jan De Vylder. “We zien dat als een uitnodiging om de lat elk jaar hoger te leggen”, legt Jan Bruggemans uit. De nieuwe formule zorgde wel voor een probleem, want Jan De Vylder had zelf een project ingezonden. “Bij de jurering van zijn inzending moest Jan De Vylder de zaal even verlaten”, zegt Jan Bruggemans. “Wees gerust: we hebben het project van Jan De Vylder even kritisch bekeken als alle andere. Maar het oordeel was unaniem positief.”

De kernjury bezoekt nu samen met de geselecteerde architecten de verschillende gebouwen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens Batibouw op woensdagavond 3 maart. In Trends van 4 maart belichten we de winnende projecten.

Residentieel gebouw

Privéwoning Ukkel

Architect: L’Escaut Architecture

P. NT2, Brussel

Architect: Bob361 Architecten

Niet-residentieel gebouw

Cultureel centrum Espace Victor Jara, Soignies

Architect: L’ Escaut Architecture & studiebureau Weinand

Jongerencompetentiecentrum, Deurne

Architect: B-architecten

Dierenartsenpraktijk Malpertuus, Heusden

Architect: Jan de Vylder architecten

Kantoorgebouw SEM, Brussel

Architect: Samyn & Partners

Door Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content