Met Vlaanderen de zomer door
Een zomer lang selecteren we op deze bladzijde een collectie nieuw verschenen topboeken rond een thema. Deze week: toerisme in Vlaanderen en omstreken.
Zelfs de eeuwenoude, beschermde boerderij het Vloethemveldhof in Snellegem, in de rand rond Jabbeke krijgt een korte toelichting. De Gids voor Vlaanderen (Lannoo/VTB, 1392 blz., 39,95 euro) pronkt terecht met de slagzin “de meest volledige referentiegids voor het culturele en natuurlijke erfgoed van heel Vlaanderen.” De eerste editie dateert al van 1957. Zopas verscheen een vijfde, volledig herziene druk. Hoofdredacteur Omer Vandeputte deed een beroep op honderden heemkundigen en specialisten van het lokale erfgoed. Elke gemeente, zelfs elke deelgemeente krijgt een historische introductie. Vervolgens komen de bezienswaardigheden aan bod. Bij zowat twintig steden hoort ook een plattegrond.
Of wilt u de natuur van onze kustprovincie verkennen? In Natuurlijk West-Vlaanderen (Lannoo, 159 blz., 24,95 euro) brengt Herman Dierickx alle natuurgebieden uit de provincie in kaart. De Mandelmeersen in Oostrozebeke ontbreken niet. Hij stippelt ook tochten uit, die u in een bijgevoegde wandelpocket vindt. Fotograaf Marc Slootmaekers zorgde voor de uitgekiende, rustgevende beelden.
Tijd voor een bezoek aan de andere kant van Vlaanderen. Met de Romeinen door Haspengouw (Davidsfonds, 144 blz., 14,95 euro) loodst ons door Tongeren en omgeving. Herman Clerinx stippelt auto-, fiets- en wandeltochten uit. Onderweg wijst hij op Romeinse restanten. Ook andere historische en culturele aspecten komen aan bod.
Als u de smaak te pakken hebt en Vlaanderen grondig te voet wilt verkennen, loont beslist Marching 2007 (Aktivia, 376 blz., 15 euro). U vindt er niet alleen een uitgebreide kalender met georganiseerde wandeltochten, maar evengoed info over bewegwijzerde wandelpaden en gezondheidstips. Aktivia groepeert meer dan 250 wandelverenigingen in Vlaanderen.
We steken de grens over en rijden door tot Utrecht. Over deze Nederlandse stad verscheen onlangs een Capitool Reisgids (Van Reemst, 258 blz., 24,90 euro). Capitool blijft een van de sterkste reisgidsen. Duidelijke plannen en een heldere tekst worden aangevuld met opengewerkte tekeningen, waarin de bijzonderste gebouwen ten gronde toegelicht worden. In één oogopslag krijgt u een boeiende architecturale, culturele en historische les.
Of verkiest u een naburige regio in Frankrijk? Voor Elzas/Vogezen kunt u terecht bij een nieuwe Trotter (Lannoo, 577 blz., 17,95 euro). Trotter overtuigt nog altijd als de soberste (wel kaarten, geen foto’s) én tegelijkertijd meest informatieve gids. Wie zijn reis zelf plant, kiest best voor deze vertalingen van de altijd solide Guides du Routard.
Luc De Decker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier