Met vakantie? Mijd vooral de VS

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De euro is de voorbije twaalf maanden verzwakt tegenover zowat alle andere munten. Dat is slecht nieuws als u deze vakantie een verre reis wilt maken. U kunt met uw reisbudget minder doen in landen buiten de eurozone.

De euro tikte vorige week het niveau van 1,056 Amerikaanse dollar aan, het laagste peil in twaalf jaar. Een jaar geleden noteerde de eenheidsmunt nog 1,385 dollar. Dat betekent dat u vandaag ongeveer 329 dollar minder krijgt voor elke 1000 euro die u wisselt dan een jaar geleden. De euro daalde de voorbije twaalf maanden meer tegenover de Amerikaanse dollar dan tegenover andere wereldmunten. En de val van de euro lijkt voorlopig niet gestuit. Deutsche Bank voorspelt bijvoorbeeld dat de euro in 2017 nog slechts 0,85 dollarcent waard is. Dat betekent dat u nog eens 206 dollar minder krijgt voor die 1000 euro.

Sinds Nieuwjaar hebben we enkele extreme bewegingen in munten gezien. Dat valt des te meer op, omdat we jaren van vrij stabiele wisselkoersen achter de rug hebben. “Sinds de financiële crisis is uitgebroken, marcheerden de belangrijkste centrale banken in dezelfde richting. Ze verlaagden de rente en maakten geld goedkoop. Het najagen van een hogere rente is de belangrijkste drijfveer voor beleggers in valuta. Die drijfveer was zo goed als weggevallen”, zegt Peter Wuyts, valutaspecialist bij KBC. “Zelfs toen iedereen dacht dat de eurozone zou instorten, werd dat nauwelijks weerspiegeld in de euro-dollarkoers. Vandaag zien we dat de Amerikaanse centrale bank op een keerpunt staat. De eerste renteverhoging wordt in de zomer verwacht, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) het gaspedaal verder induwt. Dat veroorzaakt grote volatiliteit.”

VS en VK

“De euro is op weg naar pariteit met de Amerikaanse dollar. Ik ga er niet van uit dat de verzwakking van de eenheidsmunt stopt als 1 dollar evenveel waard is als 1 euro. Het zou best kunnen dat de euro nog wat verder verzwakt”, zegt Wuyts. De snelheid waarmee de euro is gevallen, is uitzonderlijk. Sinds 2004 zweefde de eenheidsmunt steevast boven zijn introductiekoers van 1,1747 dollar in 1999. Wuyts verwacht dat de verzwakking van de euro een thema blijft. “De ECB koopt normaal tot september 2016 elke maand voor 60 miljard euro obligaties. Wie zal zijn schuldpapier verkopen? Beleggers van buiten de eurozone. Zij krijgen in ruil voor hun obligaties cash in euro. Ze gaan dat geld niet herbeleggen in Europese obligaties die nog minder opbrengen. Ze kunnen het voor een stukje investeren in Europese aandelen, maar ze zullen die euro’s vooral verkopen en inruilen voor andere munten. Dat zal de eenheidsmunt nog meer verzwakken. De Amerikaanse centrale bank daarentegen trekt de rente op, wellicht al deze zomer. Dat betekent dat beleggers iets meer rendement kunnen krijgen op Amerikaanse overheidsobligaties, wat de dollar verder zal ondersteunen.”

“De Bank of England kan het debat over de verstrakking van haar monetaire beleid ook niet eeuwig uit de weg gaan”, stelt Wuyts. “De markt verwacht een renteverhoging tegen het einde van het jaar. Het is ongeveer hetzelfde verhaal als de Amerikaanse dollar, maar met enige vertraging en minder extreem.”

Australië, Nieuw-Zeeland en Canada

Volgens Wuyts zullen de Australische, de Nieuw-Zeelandse en de Canadese dollar vooral de trend van de Amerikaanse dollar volgen. Het zijn zogenoemde grondstoffenmunten die het voorbije jaar klappen kregen tegenover de Amerikaanse dollar door de forse prijsdaling van de olieprijs en andere grondstoffenprijzen.

Wuyts: “Er is wel een verschil in het beleid van de lokale centrale banken, wat ook de munten kan beïnvloeden. Nieuw-Zeeland was moedig begonnen met het optrekken van de rente om een binnenlandse kredietzeepbel te bestrijden. Maar het heeft op de pauzeknop geduwd, nadat er te veel geld richting Nieuw-Zeeland was gestroomd. Een klein land kan niet tegen de stroom in roeien. Australië heeft onlangs de rente verlaagd. Er is een kleine kans dat het dat nog een tweede keer doet.”

Zwitserland, Zweden en Noorwegen

Voor 100 euro krijgen beleggers op de wisselmarkten nog 107 Zwitserse frank. Begin januari kregen ze voor dat bedrag 120 frank. De Zwitserse centrale bank verraste midden januari vriend en vijand, toen ze de koppeling van de frank aan de euro losliet. Tot 15 januari kochten de Zwitsers volop euro’s en andere deviezen op de wisselmarkten, om te vermijden dat de frank te ver van de euro zou weglopen. Een dure frank belemmert de export van de Zwitserse bedrijven naar landen van de eurozone. De Zwitsers zijn gestopt met het massaal aankopen van euro’s, omdat ze schrik hadden dat ze de val van de euro tegenover de frank niet konden stuiten als de ECB echt alles op alles zou zetten. De Zwitserse centrale bank heeft een hoop euro’s in haar bezit, die bij elke verzwakking van de euro veel minder waard worden.

“De kleine munten rond de eurozone en de Zwitserse frank dreigen de komende maanden omhooggeduwd te worden door het soepele beleid van de ECB. Beleggers willen weg uit de eurozone, en dat geld zoekt zijn weg. Ze komen mogelijk uit bij Europese landen waarvan de obligaties nog iets meer rendement bieden. Dat verklaart ook waarom die Scandinavische landen zich voor een stuk verplicht zien mee te gaan in het soepele monetaire beleid van de ECB. Ze willen vermijden dat hun munten te duur worden tegenover de euro. Maar de vraag is of de Zweden en de Noren de versterking van hun kroon tegenover de euro kunnen tegenhouden.” De Noorse kroon kan zelfs nog een inhaalbeweging maken, als de olieprijs weer stijgt. Omdat het land vooral afhankelijk is van de inkomsten uit de oliewinning, stond de munt het voorbije jaar onder druk.

Ook de Poolse zloty en de Hongaarse forint zullen wellicht in het vizier komen als het overschot aan liquiditeit uit de eurozone zijn weg zoekt richting andere munten.

Japan

De evolutie van de yen is nog moeilijker te voorspellen dan die van andere munten, vindt Wuyts. “De Japanse centrale bank pompt nog volop geld in het systeem, meer dan de ECB. En toch verwacht ik niet dat de yen nog veel zal verzwakken tegenover de euro. Niet iedereen is tevreden met die zwakke yen. Importbedrijven beginnen bijvoorbeeld te morren. De Japanse yen is ook een van de laatste veilige havens voor beleggers. Dat betekent dat de yen wellicht kan profiteren van volatiliteit op de beurzen.”

Ingedekt tegen schommelingen

De Braziliaanse real is een van de weinige munten die de voorbije twaalf maanden minder duur werden in euro (-3,8 % in euro). Maar u bent net te laat voor het carnaval in Rio. Als u nog geen vakantie hebt geboekt, is het een goed moment om die reis door Europa te plannen die u altijd al wilde maken.

Had u al een reis naar een land buiten de eurozone geboekt? Weet dan dat uw touroperator een toeslag kan aanrekenen, afhankelijk van de evolutie van de wisselkoersen. “De meeste touroperators hebben zich ingedekt en zullen dus geen toeslag vragen”, stelt Claude Perignon, de voorzitter van de Association of Belgian Tour Operators (ABTO), gerust. “Let wel, dat is een zeer ingewikkelde materie. We kunnen niet uitsluiten dat er soms toch toeslagen worden gevraagd.”

U vraagt het beste na bij uw reisorganisator hoe dat zit. Uw reis kan door die toeslag duurder uitvallen dan u had ingeschat. Uw uitgaven in het buitenland kunnen — in euro — fors hoger uitvallen dan een jaar of zelfs een maand geleden. Het is raadzaam zich vooraf te informeren, om verrassingen te vermijden.

Voor sommige munten, zoals de dollar, kan het de moeite waard zijn de huidige wisselkoers vast te klikken. Als u een trip hebt gepland in het najaar of in de loop van volgend jaar, kunt u nu al een reisbudget vastzetten op een termijn-rekening in dollar. Maar daar zijn ook kosten aan verbonden.

Volgens KBC is het goedkoper cash af te halen in België en mee te nemen naar het buitenland, dan er met de kaart te betalen. De duurste optie is in het buitenland geld uit de muur te halen. Het verschil zit in de kosten die aangerekend worden.

ILSE DE WITTE

“De euro is op weg naar pariteit met de dollar. Ik ga er niet van uit dat de verzwakking stopt als 1 dollar 1 euro waard is”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content