Met uitzicht op de Big Apple

© REU

In de Presidents Cup, die om de twee jaar wordt georganiseerd, nemen de beste Amerikanen het op tegen een team van de beste spelers van de rest van de wereld, met uitzondering van Europa. De editie van 2017 wordt deze week gespeeld op het parcours van de Liberty National Golf Club in New Jersey. Ooit kwamen bijna alle grote golfkampioenen uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Maar ondertussen is de golfsport sterk veranderd en komen de topspelers uit alle hoeken van de wereld. Het deelnemersveld van de Presidents Cup illustreert dat mooi.

Tot nu domineerde het Amerikaanse team steevast het toernooi. Sinds de eerste editie, in 1994, wonnen de Amerikanen maar liefst tien keer. Alleen in 1998, in Melbourne, ging de trofee niet naar de Amerikanen. Met klinkende namen als Greg Norman, Ernie Els en Vijay Singh domineerde het internationale team het toernooi. Tiger Woods en zijn maats waren machteloos.

Ook dit jaar zijn de Amerikanen favoriet, met topspelers als Dustin Johnson, Jordan Spieth, Justin Thomas en Rickie Fowler, die allemaal in de internationale top tien staan. Kapitein Steve Stricker gaf zelfs een wildcard aan Phil Mickelson, nog altijd een kwaaie klant als de eer van het land op het spel staat.

Maar de internationale ploeg is ook sterk. De meeste spelers waren het hele seizoen actief in de Amerikaanse PGA Tour. Zoals de Japanner Hideki Matsuyama; de Australiërs Jason Day, Adam Scott en Marc Leishman; de Zuid-Afrikanen Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel en Branden Grace; de Canadees Adam Hadwin en de Venezolaan Jhonattan Vegas. Ze zijn allemaal erg gemotiveerd, want ze willen voor het eerst in de geschiedenis de Cup veroveren op Amerikaanse bodem.

Net zoals de Ryder Cup wordt ook de Presidents Cup gespeeld in matchplay. Op het programma staan achttien dubbelwedstrijden (foursomes en fourballs) en twaalf enkelspelen. Bovendien vindt het toernooi deze keer plaats op een zeer spectaculair parcours. De Liberty National bevindt zich boven de haven van New York en biedt een adembenemend uitzicht op de Big Apple. De Liberty National is een privéclub met een eenmalig lidgeld van naar schatting een half miljoen dollar. De veertiende hole scoort altijd goed op televisie: een zeer spectaculaire par 3 met uitzicht op het Vrijheidsbeeld.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content