MET UITSTERVEN BEDREIGD ?

BELGISCH LEGER.

“Heel wat jongeren met psycho-sociale problemen worden door het internaat gered, ” zegt Jef Lavrysen, direkteur van de dienst internaten van het Nationaal Sekretariaat van het Katoliek Onderwijs (NSKO). “We willen ons werk voortzetten, maar dan moet je er het geld voor hebben. Wist u dat er internaten zijn uit het vrije net die al 75 jaar niet meer gerenoveerd zijn ? Een tijdje geleden moest ik een internaat voor aankoop van materaal doorverwijzen naar de tweedehands voorraad van het Belgisch leger. “

De ondermaatse personeelsomkadering is de grootste klacht van het NSKO. Internaten van het vrij, provinciaal en gemeentelijk onderwijs krijgen van de Vlaamse overheid 1 beheerder vanaf 50 internen of een halftijds beheerder van 30 tot 49 internen. Onder de 30 internen krijgen ze niks.

De gemeenschapsinternaten (die minimum 30 internen moeten hebben) krijgen een flink stuk meer : een beheerder, een opvoeder, een bijkomende opvoeder per schijf van 21 internen, én een opvoeder per 42 internen uit het hoger niet-universitair onderwijs (bijvoorbeeld : normaalscholen).

Naast de weddes zijn er de subsidies. Internaten uit het vrij, provinciaal en gemeentelijk onderwijs (met minimum 30 internen) krijgen een jaarlijkse forfaitaire subsidie (713.000 frank afgelopen schooljaar, wat neerkwam op 7600 frank per intern uit het vrije net) en een werkingstoelage (21.400 frank afgelopen schooljaar) per intern per jaar. Voor internen uit het hoger niet-universitair onderwijs is er geen toelage.

7600 en 21.400 is samen 29.000 frank. Dat is dichtbij de 30.900 frank per intern van het gemeenschapsonderwijs in het afgelopen schooljaar, een bedrag geduldig becijferd door de ARGO (Autonome Raad voor het Gemeenschapsonderwijs). “Eigenlijk krijgt de ARGO van de Vlaamse overheid jaarlijks een dotatie van ongeveer 4 miljard die hij doorstort aan de lokale raden, de inrichtende machten. Die betalen met dat geld de kosten van een lokale groep van zowel gemeenschapsscholen als -internaten, ” zegt een ARGO-woordvoerder. “Een internaat zit vaak ingekapseld in de schoolstruktuur. In die 30.900 hebben we zo eerlijk mogelijk het internaatsaandeel berekend in de schoolkeuken, schoolverwarming, en dergelijke. Dat bedrag zou overigens dalen naarmate ons net meer internen had. “

Het kostgeld ligt verder uiteen in beide netten. Redukties voor minder begoeden daar gelaten, moet een gemeenschapsinternaat uit het secundair onderwijs aan de ouders 60.000 frank per jaar aanrekenen. De internaten uit het vrij, provinciaal en gemeentelijk onderwijs genieten hier vrijheid. “Het gemiddelde kostgeld in het vrije net bedraagt 70.000 frank, ” zegt Lavrysen. “Ik weet dat de Westvlaamse katolieke internaten afspraken om 75.000 frank te vragen, afgezien van sociale redukties. “

Vroeger overleefden de vrije internaten dankzij de kosteloze inzet van priesters en zusters. Door het ineengezakte aantal religieuzen is daarvan geen sprake meer, met alle gevolgen vandien. Lavrysen : “Studies wijzen uit dat een intern 180.000 frank per jaar kost. Daarin zit alles : personeel, voeding, onderhoud, verwarming, afschrijvingen, renovatie van de gebouwen op redelijke termijn… In de gemeenschapsinternaten worden die kosten door de overheid gedragen. Wij krijgen daarvoor, subsidies en kostgeld samen, zowat 100.000 frank per intern, wat een tekort geeft van 80.000 frank. “

Het aantal internaten en internen is fors teruggelopen, zeker in het vrije net (zie tabel). Alle netten samen, telde het secundair onderwijs in Vlaanderen zowat 12.400 internen op een totaal van 438.000 leerlingen, amper 2,8 %. Toch is her en der sprake van een hernieuwde vraag : een toenemend aantal appartementsgezinnen verkiest een internaat omwille van sportakkomodatie of andere infrastruktuur, evenals druk werkende ouders die te weinig tijd hebben voor de opvoeding van hun kinderen of die hen geen geschikte studie-omgeving kunnen bieden.

ÞATKÞJVGþþ

JEF LAVRYSEN (NSKO) “Er zijn katolieke internaten die al 75 jaar niet meer gerenoveerd zijn. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content