Met twee naar de US Open

THOMAS DETRY "De lat ligt hoog, maar ik hoop op een plaats in de top twintig." © Getty Images

Voor het eerst in de geschiedenis nemen twee Belgische golfers deel aan de US Open. Thomas Pieters en Thomas Detry hebben zich gekwalificeerd voor het grandslamtoernooi dat donderdag van start gaat op het parcours van de Winged Foot GC bij New York. Pieters komt al voor de elfde keer aan de afslag in een major. Maar voor zijn Brusselse collega is het een grote première. “Ik kijk al uit naar dit moment sinds 2016, toen ik bij de professionals debuteerde”, zegt Detry. “Het was ook een van mijn grote doelstellingen dit seizoen. Nu moet ik nog een goede prestatie neer zien te zetten.”

Detry is niet van plan tijdens zijn eerste optreden op het hoogste niveau een figurantenrol te spelen. “Ik speel al een paar weken met een heel goed gevoel. Ook mijn concentratie zit goed. Het parcours van deze US Open is lang maar ook behoorlijk klassiek, en past goed bij mijn manier van spelen. Het wordt uitkijken voor de dichtbegroeide rough, maar ook de strakke en snelle greens. De lat ligt hoog, maar ik hoop minstens voorbij de cut te raken, en dan voor een plaats in de top twintig te gaan. Of wie weet, nog iets hoger te mikken.”

Detry kijkt met ongeduld uit naar het moment dat hij zijn balletje op de tee van de eerste hole legt. “Een grandslamtoernooi is van een andere dimensie. Maar ik heb geen plankenkoorts. Ik stond eerder al tegenover topspelers zoals Rory McIlroy, Jon Rahm, Tommy Fleetwood en Sergio Garcia. Toen voelde ik een soort druk die me nog harder motiveerde.”

Detry kan in de US Open rekenen op de raad van zijn coach Jérôme Theunis, en zelfs op zijn landgenoot en vriend Thomas Pieters, die net zoals de Brusselaar werd opgeleid aan de universiteit van Illinois. Het is mooi dat ze nu beiden aan de afslag van het grootste Amerikaanse toernooi komen.

De 120ste editie van de US Open wordt de eerste die zonder publiek wordt gespeeld. Dat is niet meteen een probleem voor het spelniveau, zoals het PGA Championship vorige maand in San Francisco aantoonde: dat verliep ronduit spectaculair, temeer omdat werd gestreden voor de eerste plaats op de wereldranglijst. Dustin Johnson, Jon Rahm en Justin Thomas vullen de top drie en zijn bij de bookmakers de grote favorieten voor de US Open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content