Met Think 3D in zee

Het Antwerpse Think 3D start binnenkort met de laserscanning van een windmolentransformator in volle zee. Zoiets is nog nooit eerder gebeurd. En al helemaal niet door een bedrijf dat nog geen jaar bestaat.

ROEL VAN ESPEN

Think 3D is een van de eerste spelers op de Belgische markt die zich specialiseert in 3D-laserscanning voor industriele doeleinden. Met die techniek kunnen situaties in detail vastgelegd worden. Met een scanner wordt een beeld gemaakt van de driedimensionale omgeving. Er wordt dus een foto genomen, maar tegelijkertijd wordt voor elk vastgelegd punt in de ruimte ook de afstand tot het apparaat gemeten. Dat resulteert in een driedimensionale puntenwolk, die gebruikt kan worden als basis voor een ruimtelijke reconstructie in bijvoorbeeld een CAD-tekenprogramma.

Nauwkeuriger

“Veel bedrijven hebben geen up-to-date plannen van hun infrastructuur”, zegt Liesbeth Buyck, CEO van Think 3D. “Maar vaak zijn die wel nodig om te voldoen aan de strenge veiligheidsnormen. Of om vergunningen te kunnen krijgen. Met laserscanning kan dat probleem snel en betaalbaar verholpen worden. Je moet niet langer alles manueel opmeten, en dat komt de efficiëntie en de veiligheid ten goede. Door de hoge nauwkeurigheid en het grote bereik van onze scanner kunnen we erg gedetailleerde beelden van grote constructies maken.” Ter illustratie: op een afstand van vijfentwintig meter is de scanner nauwkeurig tot op twee millimeter. De metingen zijn dan ook doorgaans correcter dan de plannen die met de hand opgemeten worden. Het scannen gaat erg snel: per seconde kunnen tot 976.000 meetpunten waargenomen worden.

“Laserscanning wordt ook steeds vaker toegepast om industriële ontwerpen op een eenvoudige manier aan te passen”, zegt Buyck. “Na het scannen van een constructie kan je daarna – aan de hand van het betrouwbare 3D-model – gemakkelijk het ontwerp verbeteren of wijzigen. Als klant kan je de ingescande puntenwolken zelf inlezen en bewerken in een gespecialiseerd softwarepakket. Maar we hebben ook een eigen tekendienst die ze kan bewerken tot een bruikbaar CAD-model.” Think 3D stelt ook gratis software ter beschikking waarmee klanten de scanresultaten zelf kunnen bekijken. Ze hoeven dus niet noodzakelijk eerst een 3D-model te ontwerpen om bijvoorbeeld een gescande ruimte te kunnen evalueren. Aan de hand van de aangeleverde software kunnen ze die ruimte virtueel bewandelen, in- en uitzoomen op bepaalde onderdelen en metingen uitvoeren.

Industriële achtergrond

Think 3D maakt deel uit van de E&I Group. Die heeft nog twee andere divisies: E&I Projects en E&I Careers. De Projects-afdeling is actief sinds 2007 en focust op projectmanagement en engineering in de industrie. De dienstverlening bestaat uit de projectmatige uitvoering van eenvoudig tekenwerk tot volledige engineering en constructiewerkzaamheden. In 2008 werd E&I Careers opgericht, een selectiekantoor voor mensen met een industrieel profiel. In 2010 volgde Think 3D, en begin dit jaar werden alle onderdelen samengebracht in een overkoepelende organisatie: de E&I Group. Alle divisies zijn volledig in handen van Liesbeth Buyck en haar partner Stefaan Vandenberge.

E&I Projects en E&I Careers waren vorig jaar goed voor een gezamenlijke omzet van ongeveer 1,2 miljoen euro. Cijfers voor het jonge Think 3D zijn nog niet bekend, maar Buyck verwacht voor het eerste boekjaar een omzet van 500.000 euro. Voor de volgende jaren voorspelt ze een sterke groei, gevoed door de grote vraag naar laserscanning voor industriele toepassingen. Ter illustratie: E&I Group heeft vijftien werknemers in dienst, in november vorig jaar waren dat er nog maar zes. Vandaag doet amper één procent van de Belgische bedrijven een beroep op laserscanning. “Het gaat dan ook om een nieuwe en dus nog weinig gekende technologie”, zegt Buyck. “In Nederland bijvoorbeeld en zeker in het Verenigd Koninkrijk is die al veel meer ingeburgerd.”

Uniek

“Onze positie in de markt is vrij uniek. In België heeft een tiental bedrijven ook zo’n laserscanner. Dat zijn echter stuk voor stuk landmeterskantoren die hun scanner gebruiken voor dagelijkse toepassingen zoals mapping en het opmeten van infrastructuur, wegen, tunnels, enzovoort. Bij Think 3D is dat enigszins anders: wij zijn geen landmeters, maar een studiekantoor dat zich richt op de industrie. Dat kan dankzij onze industriële achtergrond via de E&I Group. Traditionele landmeterskantoren weten niet altijd wat ze moeten verwachten van industriële projecten, wat engineering en constructie precies inhouden. Wij hebben die ervaring wel, en weten welke toegevoegde waarde 3D-laserscanning hier kan betekenen. Momenteel hebben we dan ook geen rechtstreekse concurrenten.”

De klanten van Think 3D zijn actief in diverse sectoren, zoals auto, petrochemie, farmaceutica, energie en offshore. Liesbeth Buyck: “Het eerste transformatorstation in de Noordzee, in handen van Belwind, wordt door ons gescand. Dit is nog nooit eerder gebeurd in de energiemarkt. Er is al een testproject aan land uitgevoerd tijdens de bouwfase van een high voltage station. Dit is een centraal station waarmee alle windmolens verbonden zijn, en van daar vertrekt een kabel naar het vasteland.”

“Sinds augustus 2010 bevindt dit transformatorstation zich op zee. Daar zullen we het vermoedelijk nog deze zomer scannen. Veel hangt af van het weer, omdat we ons materiaal over het water moeten transporteren. De uiteindelijke plannen zullen later onder meer gebruikt worden als referentie bij de bouw van een tweede station. En ook in het kader van voorstudie, reparatie en onderhoud worden onze 3D-beelden aangewend om reeds op land de nodige voorbereidingen te kunnen uitvoeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content