Met reizen de zomer door
Een zomer lang selecteren we op deze bladzijde een collectie nieuw verschenen topboeken rond een thema. Deze week: reizen, trekken en avonturieren.
Onder meer via een money transfer van Western Union kan snel en betrouwbaar geld overgemaakt worden naar meer dan 225.000 agentschappen in bijna 200 landen. In België vindt u een agentschap in tal van postkantoren. Dergelijke informatie vinden we in het Handboek voor de wereldreiziger (Elmar, 383 blz., 18,50 euro). De doorgewinterde backpacker Frans Timmerhuis geeft praktische tips bij de vleet over de voorbereiding, het transport, de paperassen en de reis zelf in alle mogelijke oorden. Van deze klassieker verscheen zopas een geactualiseerde editie.
Timmerhuis’ gids is alvast handig als u in het voetspoor wil treden van Kees Ruys. In De voorouderlanden (Atlas, 464 blz., 24,90 euro) trekt de Nederlander op zoek naar de maagdelijke jungle, orang-oetans en nomadische Punan tot in het diepe binnenland van Kalimantan, het vroegere Borneo. Boeiend gedocumenteerd, pittig avontuurlijk, met een goed getimede knipoog. Ook Rooksignalen (Atlas, 368 blz., 24,90 euro) is zo’n vinnig, copieus verteld expeditieboek, in dit geval zelfs met een spectaculaire antropologische kern. De Nederlandse journaliste Ineke Holtwijk volgde tien jaar lang hoe een groepje indianen uit het Amazonewoud, dat pas in 1995 kennismaakte met onze wereld, evolueerde.
Op het dwarsen van de oceanen na, kunt u de wereld bijna helemaal rondreizen zonder de woestijn te verlaten. Martin Buckley maakte die tocht, die hem twee jaar kostte. Zijn overweldigende getuigenis lezen we in Een korrel zand (Eldorado, 559 blz., 15 euro). De Amerikaanse Kira Salak (journaliste en kampioen kickboksen) peddelde per kajak de Niger af. In Naar Timboektoe (THB, 253 blz., 16,90 euro) beschrijft ze fascinerend haar gevaarlijke expeditie. Peddels en prikkeldraad (Hollandia, 272 blz., 17,95 euro) is het verslag van de al even heroïsche calvarietocht van twee jonge Britten op de Amoer, de grensrivier tussen Mongolië, China en Rusland.
Samen met haar partner Frank van Zwol trok schrijfster Jolanda Linschooten door Alaska, met de mountainbike, te voet en met de kano. Keerpunt Alaska (Hollandia, 173 blz., 14,90 euro) is óók een verslag van een reis die het leven van de auteur binnenstebuiten keert. Een andere avontuurlijke Nederlander, Flip van Dyke, beschrijft in Verstand op nul, blik op oneindig (Holland, 192 blz., 14,95 euro) zijn fietstocht van Amsterdam naar Kaapstad. Een heldentour, maar het verslag is wat sec.
Ondertussen verhuisde de Londense Susie Kelly naar een oude boerderij in het zuidwesten van Frankrijk. Ze wilde meer van Frankrijk zien en dat leidde tot een wandeltocht van 900 kilometer door het land. Haar verslag is nu ook vertaald: Te voet door Frankrijk (THB, 287 blz., 16,90 euro). Schat, staan de wandelschoenen klaar?
Luc De Decker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier