MET KATOEN IN BAD

Veredeling van textiel is niet per definitie schadelijk voor het milieu. Veramtex Marly geeft het voorbeeld.

Op de eens zwaar vervuilende Kemira-site in Neder-Over-Heembeek, naast het beruchte Marly, huist vandaag een uiterst milieuvriendelijk bedrijf. De nv Veramtex Marly is een textielveredelaar van voornamelijk katoen. Veramtex Marly dompelt het textiel daarbij in een bad met ammoniak. Jaarlijks worden 7 tot 8 miljoen meters weefsel behandeld, de ammoniak wordt voortdurend gerecycleerd. Alleen het afvalwater komt gezuiverd in de riolen terecht. “De textielveredeling is elders een vrij vervuilende bezigheid,” merkt bestuurder Robert Vanhoomissen op.

Het veredeld katoen wordt in 85 % van de toepassingen gebruikt als stof voor hemden. De behandeling met ammoniak maakt het textiel bestand tegen kreuken, het krimpt niet door de behandeling, de weerstand tegen schuren, trekken en scheuren verhoogt. “Wij veranderen een natuurlijk product als katoen zodanig, dat het bij een wasbeurt de eigenschappen krijgt die men normaal alleen bij polyester vindt. Indien katoenen hemden na het ammoniakbad ook nog worden behandeld met kunstharsen, kunnen we katoenen hemden maken die niet langer moeten worden gestreken.” Een hemd uit natuurlijk katoen is comfortabeler dan één uit polyester. Het absorbeert makkelijker zweet, polyester ruikt sneller.

Veramtex exporteert voor de volle 100 %. “We zouden voor ons transport misschien beter in Oostenrijk of Zwitserland produceren,” merkt Vanhoomissen op. De Duitstalige landen zijn inderdaad de grootste afnemers, met een Zwitsers bedrijf als belangrijkste klant. De kopers zijn zelfstandige veredelaars, of textielconglomeraten. Met de veredelde stoffen worden producten gemaakt in de midden- en topgamma. De hemden zijn te koop vanaf 2000 frank. “Wij willen in een segment blijven waar geen prijzendruk is.”

Dit blijkt voor de kmo geen probleem. De omzet stijgt dit jaar waarschijnlijk naar 95 miljoen frank. In 1996 werd afgeklokt op 66 miljoen. De toegevoegde waarde is hoog : dit jaar haalt het bedrijf wellicht een winst voor belastingen van 24 miljoen. De winst wordt grotendeels geïnvesteerd : sinds de start in 1983 werd 160 miljoen in Veramtex gestopt. En opnieuw wordt 20 miljoen geïnvesteerd om de productiecapaciteit te verdubbelen. Het bedrijf is vandaag in handen van zeven aandeelhouders, een dozijn werknemers staat in voor de productie. Tien zelfstandigen zorgen in onderaanneming voor secretariaat en transport.

ROBERT VANHOOMISSEN (VERAMTEX MARLY) Wij willen in een segment blijven waar er geen prijzendruk bestaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content