Met gympies op expeditie
J o de Grand Ry heeft er sinds kort een nieuwe job bij. ‘Big deal’, denkt u misschien, maar deze heeft een exotisch tintje. De man van het expeditiebedrijf Comexas is namelijk ook voorzitter van de Kamer van Koophandel en Nijverheid België-Vietnam geworden. Zijn voorganger Michel Herkens, van het Antwerpse havenbedrijf De Keyser Thornton, ging met pensioen.
Jo de Grand Ry is een in 1944 geboren Brusselaar. Zijn familiale roots liggen echter een stuk oostelijker, in de streek van Eupen. De familie heeft in het centrum van Eupen zelfs nog een statig, naar haar genoemd herenhuis dat nu fungeert als hoofdzetel van de Duitstalige Gemeenschapsregering. De Grand Ry is computerprogrammeur van opleiding. In 1966 studeerde hij aan de IBM-school af, en hij ging er ook aan de slag. Dat avontuur duurde echter niet lang: na een jaar hield hij het er voor bekeken. In 1970 dook hij dan de transportsector in. Eerst het intra-Europees wegvervoer, vooral richting Italië, later het zeetransport.
In 1990 zette hij een belangrijke stap in zijn carriëre toen hij als expediteur Comexas ging leiden, toen een dochterbedrijf van de bekende familie Born-Bunge. Dankzij een management buy-out in 1992 is hij nu mede-eigenaar van de zaak en gedelegeerd bestuurder. Comexas is als expeditiebedrijf vooral op Zuidoost-Azië gericht. Het specialiseert zich in projectcargo als fabrieken en elektriciteitscentrales.
De Belgisch-Vietnamese Kamer van Koophandel waarvan hij nu voorzitter werd, telt zo’n vijftig leden, waaronder grote bedrijven als Tractebel, UCB, Fortis en Solvay. De Grand Ry: “De bedoeling is om ons ledenaantal op termijn op honderd te brengen. Daarom beginnen we nu met een recruteringscampagne. Voorts willen we de relatie met de Vietnamese ambassade in Brussel optimaliseren.” In oktober is er een voordracht naar aanleiding van het bezoek van de Vietnamese minister voor Buitenlandse Handel gepland.
In 1999 klom de Belgische export naar Vietnam met 28% tot 2,48 miljard frank, waarvan 38% machines, 25% diamant en 16% chemische producten. Ook onze invoer stijgt snel. In 1999 was die goed voor 14,4 miljard frank, een stijging van 34%. Daarvan is bijna de helft sportschoenen, op verre afstand gevolgd door textiel en diamanten. En die handel blijft ook dit jaar stijgen, zij het minder. De Grand Ry: “Het probleem in Vietnam is de bureaucratie die nog steeds de investeringen afremt. Alles moet nog in Hanoi worden beslist en de verschillende administratieve niveaus werken elkaar nogal eens tegen. De buitenlandse investeringen zijn in 1999 dan ook gedaald. Wel zullen de betere relaties van Vietnam met de VS een goede invloed hebben, méér dan het feit dat België recentelijk de Vietnamese schuld heeft kwijtgescholden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier