Met een gerust geweten naar de hemel
Veel mensen sluiten liever een brand- of autoverzekering af dan een uitvaartverzekering. In België proberen de verzekeraars vastere voet te krijgen door uitvaartpolissen aan te bieden via bedrijven en verenigingen.
“In ons land nemen uitvaartverzekeringen niet zo’n hoge vlucht als in Nederland. Een uitvaartpolis is nochtans een product dat voor iedereen geldt,” stelt Jos van Beek, algemeen directeur van Dela Uitvaartverzekeringen België. “De tragere groei van uitvaartverzekeringen in België heeft veel te maken met onze cultuur. Belgen zijn Bourgondiërs en zijn niet geneigd om veel over de dood te praten. Onze noorderburen zijn calvinisten, voor hen is de dood meer bespreekbaar. Nabestaanden opzadelen met de kosten van je begrafenis, dat doe je niet in Nederland.”
Kapitaal of natura
In ons land zijn er weinig verzekeringsmaatschappijen die een uitvaartpolis aanbieden. Als dat wel het geval is, is het meestal een nevenproduct van een overlijdens- of levensverzekering.
Grosso modo bestaan er twee soorten uitvaartpolissen op de markt: de kapitaalverzekering en de naturaverzekering. Bij de eerste formule garandeert de verzekeraar om een welbepaald kapitaal aan de begunstigde uit te keren. Bij de naturaverzekering keert de verzekeringsmaatschappij geen kapitaal uit, maar staat ze in voor de uitvoering van een aantal formaliteiten en uitgaven zoals de verzorging van de overledene, de lijkkist en administratieve regelingen.
Bij de kapitaalverzekeringen zijn Lila Poort, een afdeling van Axa Belgium, en Corona Direct de grotere spelers. “Lila Poort richt zich vooral naar de doelgroep van weduwen/weduwnaars en alleenstaanden die willen vermijden dat familieleden na hun overlijden financiële zorgen hebben,” zegt Christine Vanormelingen, woordvoerster van Axa. “De verzekerden betalen gedurende twintig jaar een premie, die bij overlijden aan de nabestaande betaald wordt. De begunstigde kan een van de gezinsleden zijn, een erfgenaam of de begrafenisonderneming.”
Ook Corona Direct heeft zich de voorbije jaren in uitvaartpolissen gespecialiseerd. Jo Mariën, hoofd marketingcommunicatie van Corona Direct: “Na een overlijden worden de nabestaanden geconfronteerd met tal van financiële verplichtingen. De uitvaartverzekering zorgt ervoor dat alles op voorhand geregeld is. De verzekerde bepaalt zelf voor welk bedrag hij zich wil laten verzekeren.” De verzekerde betaalt gedurende vijftien jaar een premie. De erfgenamen zijn niet verplicht om het geld aan de uitvaart te besteden. Sommigen kiezen ervoor om een deel van de successierechten te betalen, anderen gebruiken het geld om de eerste weken na het overlijden financieel te overbruggen.
Specialist in besognes
De tweede formule, de naturaverzekering, komt minder vaak voor. In België is Dela de enige speler. De verzekeringsmaatschappij keert geen geld uit, maar neemt de organisatie van de begrafenis uit handen van de nabestaanden. “Na een overlijden moet van alles geregeld worden. Voor de nabestaanden kan dit een enorme belasting zijn. Daarom nemen we alle beslommeringen op ons. Een Dela-vertegenwoordiger organiseert de eredienst, zorgt voor rouwbrieven en bid- of gedachtenisprentjes, helpt kiezen voor de koffietafel en zorgt voor een aantal administratieve formaliteiten.”
Om het taboe rond overlijden en de dood te doorbreken, richt Dela zich naar verenigingen en bedrijven. “Het verenigingsleven speelt een belangrijke rol,” meent Van Beek. “Daarom spreken we sportclubs aan, meer bepaald in de voetbalwereld. Dela is sinds kort een van de hoofdsponsors van de Rode Duivels. Heel wat supporters slikten waarschijnlijk toen ze Dela rond de grasmat zagen, maar dat was net de bedoeling. We willen op die manier het belang van de uitvaartverzekering doen inzien.”
Een volgende stap zijn de bedrijven. Sinds 1 augustus hebben ondernemingen de mogelijkheid om voor hun werknemers een uitvaartverzekering af te sluiten. Met dit initiatief is Dela niet de eerste. Corona Direct biedt al geruime tijd een employee benefit-programma aan aan bedrijven. Het meest recente programma werd begin dit jaar gerealiseerd bij de KU Leuven.
Melanie De Vrieze [{ssquf}]
Sinds 1 augustus hebben ondernemingen de mogelijkheid om voor hun werknemers een uitvaartverzekering af te sluiten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier