Met de wind in de zeilen
C efic, de Europese koepel van chemiefederaties, krijgt vanaf 1 februari een nieuwe directeur-generaal. Alain Perroy, een 53-jarige Fransman, is een jobhopper. Ook in zijn hobby zit hij niet stil. Het liefst laveert hij met zijn zeilboot tussen de eilanden van de Middellandse Zee.
Het voormalige kaderlid van Rhône-Poulenc kreeg zijn opleiding in Parijs aan de prestigieuze Ecole Polytechnique en de Ecole des Mines. Deze opleiding geldt in Frankrijk als de snelste oprit naar een topfunctie in het bedrijfsleven. Toch stapte hij in 1972 voor zijn eerste baan naar de Franse administratie. Voor het Ministère de l’Industrie trok hij naar de regio Basse-Normandie. “Enerzijds was ik er verantwoordelijk voor de industriële ontwikkeling van de streek,” vertelt hij. “Anderzijds vielen ook controles in verband met milieu-effecten en veiligheid onder mijn bevoegdheid.”
Het zijn die laatste domeinen die als een rode draad door zijn carrière lopen. Vanaf 1975 gaf hij als kabinetsmedewerker advies over milieuzaken, energie en duurzame ontwikkeling. “We waren toen bezig met de uitbouw van nucleaire centrales en het concept van hernieuwbare energie. Toen startten we trouwens met een programma voor de reductie van het energieverbruik.”
Tussen 1979 en 1983 nam hij binnen de ministeriële administratie verschillende functies op. Sleutelbegrippen waren de uitbouw van het Agence nationale pour la récupération et élimination des déchets, de introductie van GMP-normen (Good Manufacturing Practices) en integrale kwaliteitssystemen. Vanaf 1983 nam hij de regionale directie voor de regio Parijs van de ministeriële administratie voor industrie, research en milieu voor zijn rekening.
Er kwam een breuk met de openbare sector in 1989. Perroy: “Ik had alles bereikt in de publieke administratie, de volgende stap kon een politieke carrière zijn. Ik verkoos echter om de rol van facilitator voor de industrie te ruilen voor de rol van medespeler.” Hij begon bij Rhône-Poulenc. Aanvankelijk als adviseur voor de vice-voorzitter van de groep, later als vice-president voor gezondheid, veiligheid en milieu. Vanwege zijn ervaring met het concept kwaliteitsmanagement, werd hij vanaf 1991 voor de groep benoemd tot kwaliteitsdirecteur.
Bij de chemiekoepel Cefic zal hij wellicht het Responsible Care-programma, het credo van de sector voor milieuvriendelijke productie, nog meer op de voorgrond trachten te brengen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier